Bilgisayara nasıl SSD takılır?
Bir zamanlar çoğu PC kullanıcısı için lüks sayılan SSD, fiyatların giderek düşmesiyle yaygınlaştı ve en azından düşük kapasiteli modelleri kullanılmaya başlandı.
SSD kurulumu sonrasında sadece Windows’un açılış ve kapanış hızları artmıyor, aynı zamanda SSD içinde kullanılan programlar daha hızlı çalışıyor ve bilgisayarda performans artışı gözle görülür biçimde fark ediliyor. Peki bilgisayara nasıl SSD takılır? Tıpkı laptoplarda olduğu gibi, SSD’nin masaüstü bilgisayarlarda da faydası büyük ve bu yazıda masaüstü PC’nize nasıl SSD takacağınızı anlatacağız.
SSD kullanmak gerekli midir? Performans ne kadar artar?
Eski tip benchmark testleri ve istatistikler aslında bu konuda en net cevabı veriyor. Birkaç yaşındaki Alienware X51 bilgisayarın, Integral V serisi SSD takılmadan ve takıldıktan sonraki benchmark performans sonuçları şu şekilde;
PCMark 8 Home : 3575 – 3693
AjA okuma yazma hızı (MBps cinsi): 58, 51 – 208, 242
Açılış süresi (saniye): 41- 16
Overwatch oyunu yükleme süresi (saniye): 65 – 10
Başlamadan önce
Hemen hemen her bilgisayar kasasında ekstra sabit disk takmak için 3.5 inç genişliğinde dahili bölmeler bulunur. SSD’lerin 2.5 inç genişliğinde olduğunu düşünürsek, bilgisayarınızın bu ekstra bölmesine rahatlıkla oturtmanız için bir brakete ihtiyacınız olacaktır.
SSD’lerde aynı zamanda Serial ATA (SATA) veri kabloları yer alır ve bunların üç verisyonu vardır. Kablolar 1.5Gbps, 3Gbps ve 6Gbps hızlarında veri transferi yaparlar. Örneğin Kingston Hyper X 3K marka SSD, SATA 3 portuyla kullanıldığında 500MBps okuma ve yazma hızlarına ulaşmaktadır.
Aslında bilgisayarınızın SATA 3 desteklemesi de çok önemli değil çünkü SSD’lerin eski portlara da uyumlulukları var ve çalışabiliyorlar. Tabii bu ürünlerin bazı dezavantajları da var. SSD’ler boyutlarına da bağlı olarak geleneksel sabit disklere oranla çok daha pahalılar. Örneğin ortalama 512GB’lık bir SSD, 4TB kapasiteli sabit diskle aynı paradadır.
Bilgisayara nasıl SSD takılır?
Öncelikle kasanızı yanlardan sökün ve anakartın SATA portlarıyla sabit disk bölmelerine erişim sağladığınızdan emin olun. Ardından SSD’yi braketin veya çıkarılabilir bölmenin içine takın, vidalayın. Yanlarının da sağlam durduğuna emin olun. L şeklindeki SATA kablosunun ucunu SSD’ye bağlayın, SSD’ye bir SATA güç kablosu takın. Yeni bir Windows kurulumu için, bilgisayarınızın içindeki diğer tüm sabit disklerin bağlantısını kesin.
Windows kurulumu için bilgisayara DVD ya da USB bellek takılı olsun. Şimdi bilgisayarı yeniden başlatın ve F12 tuşuna basarak boot seçeneği olarak USB-DVD’yi seçin. Ardından talimatları izleyerek yeni Windows’u SSD üzerine kurun. Kurulum tamamlandığında artık diğer sabit diski/diskleri tekrar kasanıza takabilirsiniz.
Muhtemelen tüm eski dosyalarınızı ve hatta Windows kurulum dosyalarınız eski sabit diskte olacak. Bu belgeleri, fotoğraf, müzik ve videoları SSD içine atabilirsiniz. Tabii ki tavsiyemiz sık kullanmadığınız dosyaları sabit disk içinde bırakmanızdır. SSD içinde sadece sık kullandığınız uygulamaların ve Windows’un olması, kısıtlı depolama alanını maksimum verimde kullanmak açısından daha mantıklı olacaktır.