Bilim ve Teknoloji

Kod bilmeden oyun tasarlama ve yapma

Oyun oynamayı seven herkes hayatında bir kere olsun bilgisayar oyunu yapmak istemiştir, en azından nasıl bir şey olduğunu merak etmiştir.

Açıkçası, bilgisayar oyunları üretmek için kodlama bilgisi gerekliliği bir sır değil fakat maalesef bu beceriler herkeste bulunmuyor.

Peki kod bilmeden oyun yapma şansımız var mı?

Eskiden maalesef böyle bir seçenek bulunmuyordu ve bilgisayar oyunlarını sadece iyi derecede yazılım dilleri bilenler üretebiliyordu. Günümüzde ise gerek mobil oyunların, gerekse retro oyunların moda hâline gelmesiyle oyun yapmak daha kolay ve yaygın bir iş hâline geldi. Bugün Google Play Store gibi platformlarda hergün yüzlerce oyun çıkarılıyor, Steam’de birbirinden farklı bağımsız oyunlar yerini alıyor. Aslına bakarsanız, bunların ciddi bir kısmını da bilgisayar programlama dillerini bilmeyen, sadece hazır asset kullanan kişiler yapıyor. Bahsedeceğimiz programlarla devasa içerikli, mükemmel gözüken oyunlar yapma şansınız zaten bulunmuyor fakat yine de bağımlılık yapıcı, beğenilen oyunlar ortaya koyabilirsiniz.

Construct 2

İki boyutlu mobil ve bilgisayar oyunları tasarlamaya yönelik hazırlanan Construct 2, oldukça kompleks ve başarılı oyunlar yapma imkanı tanıyor. Yapımcılarının da gerek site, gerek forumlar aracılığıyla devamlı destek verdiği Construct 2’yi kullanırken neredeyse hiçbir kodlama yapmıyorsunuz. Program için internet üzerinde de gerek Türkçe, gerek İngilizce çok çeşitli eğitim videoları bulunuyor ve sadece bunları izleyerek bile ortaya gerçekten güzel işler çıkarmanız mümkün.

Construct 2, Steam üzerinde de indirmeye açıkken programın tamamen ücretsiz bir deneme sürümü mevcut. Elbette deneme sürümü belli bir kullanımla kısıtlı ve Personal sürümü 299 TL’ye, Business olanı ise 999 TL’ye satılmakta. Başlangıç için ücretsiz sürümü indirip denemenizi, ardından satın almanızı tavsiye ederiz. Eğer yaptığınız oyunu satışa sunup geniş kitlelere açacaksanız, Business sürümü ideali olacaktır.

GameMaker Studio

GameMaker: Studio muhtemelen en popüler oyun üretme araçlarından birisi ve bu boşuna da değil. Basit sürükle mantık seçeneklerine sahip olan program, hayatında hiç programlamaya girmemiş kişilere dahi oyun yapma imkanı tanıyor. Her ne kadar oldukça basit gibi gözükse de, GameMaker: Studio ile Hotline Miami ve Spelunky gibi şaheser oyunlar yapmak da mümkün.

Steam üzerinde de hem ücretli, hem ücretsiz sürümleri olan GameMaker: Studio’nun en güzel yanı ise kullanıcılara seçenek sunması. Eğer daha önce programlama bilginiz varsa, bu uygulama size farklı seçenekler ya da kodlama öğrenme imkanı da tanıyor.

Şu anda yapımcı firma YoYoGames GameMaker: Studio için üç farklı sürüm sunuyor.

Adventure Game Studio

Başlangıç seviyesinden öte biraz daha tecrübeli yapımcılara hitap eden Adventure Game Studio, point and click tarzdaki macera oyunlarını yapmanıza yarıyor. Monkey Island tarzı oyunlar yapabileceğiniz Adventure Game Studio’da şimdiye kadar Gemini Rue ve  Blackwell gibi son derece kaliteli oyunlar da geliştirildi.

Henüz yeni indirdiyseniz dahi Adventure Game Studio ilk çalışmanız için oldukça kolay bir kullanım sunuyor. Windows tabanlı bir düzenleyici kullanan programda kolaylıkla scriptleri yazabiliyor, görselleri ekleyebiliyorsunuz. Tamamen ücretsiz olan bu program, aynı zamanda yine ücretsiz ve hazır olarak çok sayıda şablon, font, arkaplan ve karakter sunuyor.

Unity

Muhtemelen yazımızdaki hiçbir araç Unity kadar geniş bir kullanıma ve popülariteye sahip değildir.

Unity sadece inanılmaz derecede geniş bir platform aralığını desteklemiyor, aynı zamanda kendine ait tümleşik geliştirme ortamıyla da geliyor. Çok sayıda hazır şablonu ve kaynağı destekleyen, hem 3D hem de 2D oyunlar yapabileceğiniz Unity’e ilgi gösteren çok sayıda firma var.

Örneğin Pillars of Eternity’le tanınan Obsidian Entertainment ve Wasteland 2’nin geliştiricisi inXile Entertainment, şu sıralar Unity kullanmaya başladılar. Rust’ı yapan Facepunch Studios ve Max: The Curse of Brotherhood yapımcısı Press Play de Unity’e geçen bağımsız firmalar arasında.

Unity’nin belki de en iyi yönü ise tek bir platforma bağlı kalmayıp hepsine hitap etmesi. Bu araçla hem mobil platformlar, hem de bilgisayar için oyun geliştirebilir veya mobil cihazlar için geliştirdiğiniz oyunu çok kısa sürede PC için hazır hâle getirebilirsiniz.

Güzel haber ise Unity’nin tamamen ücretsiz bir kullanım sunması. Fakat eğer oyununuzu satışa sunuyorsanız ve iyi bir gelir elde ediyorsanız, Unity’nin Pro sürümü için para ödemelisiniz. Elbette iyi bir oyun yapıp satışa sunanlar için bu ücret sorun olmayacaktır.

RPG Maker

Geçmiş yıllarda oynadığımız o güzel RPG oyunlarını hatırlıyor musunuz? Harika bölümler, akılda kalan karakterler ve asla unutamadığımız bir hikaye. Tüm bunları RPG Maker’la yeniden gerçekleştirme imkanınız var. Yıllardır geliştiricilerin basit ama başarılı RPG oyunları yapmasını sağlayan RPG Maker, bir oyun yapım programında olması gereken hemen hemen her şeye sahip.

RPG Maker’ın basit bir kullanıcı arayüzü, kullanıma hazır tonlarca hazır dosyası ve yine RPG oyunlarına uygun olarak hazır şablonları var. Elbette kendisi eski bir araç olduğu için yıllar boyunca geliştirildi ve programa pek çok yeni özellik eklendi. Çok uzun süredir piyasada olan ve hâlâ gelişmeye devam eden RPG Maker’ı kullanırken, hiç kodlama bilginiz olmasa dahi yabancılık çekmeyeceğinize emin olabilirsiniz.

Şu anda RPG Maker’ın çeşitli sürümleri bulunmakta ve en son olarak 2015 yılında RPG Maker MV çıktı. MV sürümü an itibariyle Steam’de 115 TL’ye satılırken, programın ücretsiz sürümlerini de deneme imkanınız var.

GameSalad

GameSalad da GameMaker Studio’ya benzer bir program ve yaptığınız oyunları birden fazla platform üstünde yayınlamanıza imkan tanıyor, sürükle – bırak mantığında çalışan arayüzüyle kolay bir kullanım sunuyor.

Herhangi bir kodlama bilgisine sahip olmadan da kullanabileceğiniz GameSalad’la şimdiye kadar binlerce oyun yapıldı ve bunların ciddi bir kısmı da özellikle mobil oyun pazarında başarı yakaladı. GameSalad Creator’ın profesyonel sürümü şu anda 300 dolar fiyatla satılmakta.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu