Bilim ve Teknoloji

Yanlışlıkla Silinen Dosyaları Kurtarma Yolları

Dijitalleşen dünyada artık tüm özel hayatımız, iş hayatımız her şey dosyalarda kayıt halindedir. Yanlışlıkla silinen dosyalar bugünün sorunu haline gelmiş ve nasıl kurtarabiliriz gibi cevaplar aranmaya başlanmıştır.

Bu önemli olabilecek dosya içeriklerinden birkaç örnek verilebilir.  Örneğin yeni bitirilen tez projesi ya da çok sevilen eski arkadaş resimleri silinmiş olabilir. Bu silinen veriler %100 kurtarılamaz fakat tamamen de elden çıkmış sayılmaz. Veriler virüsler ve insan kaynaklı etmenlerle silinme tehlikesi yaşar.  Bu verileri bilgisayardan silmiyor, yalnızca hard diskten küçük bir işlemle verileri yeniden yazılabilir duruma getiriyor.

Bir misal vermek gerekliyse, kaset üzerine başka bir şarkı kayıt ettiği gibi sabit disk de önceki verilerin üstüne yeni dosyalar yazar.

Veri kurtarma program işlevleri diskin temel kuralları üzerinde biraz oynama yapar ve önceki dosyaları geri getirebilir.  Bazen bu kurtuluş kesin gibi bir ihtimal olmasa da, genellikle önceki verileri sonsuzluktan kurtarmak mümkün.

Recuva Programı

Türkçe dil desteği bulunan veri kurtarıcı bir programdır. Bu programın daha iyi çalışabilmesi için Windows’un bulunduğu sürücüye programı kurmak gerekir. Daha sonra küçük bir tarama ile PC’den silinmiş dosyalara göz atılabilir. Bu programın daha iyi çalışması için belirli bir dosya üzerinde işlemler sürdürülmelidir. Örneğin ver kaybı sadece resimler dosyasında ise bu dosyayı seçip devam edilmelidir.

Program Nasıl Çalışır?

Kaybolan dosyaların yeri belirtilir. Eğer kaybettiğiniz dosya kısa süre önce silinmiş ise anti virüs programı gibi hızlı bir tarama yapar ve sonuca varır. Ama uzun süre önceden silinen dosyalar için programın ayrıntılı ve uzun bir tarama yapması sağlanmalıdır. Peki program sihirbaz olmadan nasıl kullanılır? Güzel sonuçlar elde edebilmek için başta programın sağ üst kısmında yer alan, gelişmiş kipe geç butonuna tıklayın. Burada karşılaşacağınız ekranda da yine aynı alanda yer alan ayarlar butonuna tıklayın.  Karşınızdaki ekranda ise eylemler butonuna gelin.  Bundan sonra gizli dosyaları tara, güvenli silinen dosyaları da göster butonuna tıklayın.

Birtakım görseller, uygulamanın sürümüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir.  Ama genellikle mantığı programın aynı şekildedir.  Bu iki arama çeşidi ile kurtarmak istenilen dosyaya çok daha rahat erişilebilir. Aynı yerde, silinmemiş dosyalar için tarama yap butonunu tıklarsanız formatlanan hard diskte yer alan veriler de taratılabilir.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu