Bilim ve Teknoloji

Soru: Batarya Kalibrasyonu (sıfırlama) nasıl yapılır?

Batarya Kalibrasyonu akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle uygulanmaya başlayan bir batarya muayene yöntemidir.

Büyük miktarda enerji tüketen bataryalar, telefonlarımızı gün içerisinde en az 1 defa şarj etmemize sebep oluyor. Bu sorunun asıl kaynağı ise kullandığımız bataryaların her şarj ile birlikte ilk günkü performansından uzaklaşmasından kaynaklanmaktadır.

Full dolu batarya ile kullanım süresin gün geçtikçe düşen akıllı telefonlar ile şarj süresi her kullanımda daha az dayanmakta ve performans açısından gerilemektedir. Daha çok şarj edilmeye ihtiyaç duyan bu bataryalar zamanla yüksek şarj döngüsüne ulaşmakta ve batarya döngüleri kısalmaktadır.

Şarj Döngüsü Neye Denir?

Şarj Döngüsü dediğimiz şey akıllı telefonunuzun şarjının tamamen bitmesi ile başlayan ve %0 olan bataryanın %100 doluluğa ulaşmasına denmektedir. Her bir tam dolum bir şarj döngüsüne sebep olmaktadır ve bataryanızın ömrü bu şarj döngüsü ile hesaplanmaktadır.

Ortalama olarak 2502 şarj döngüsü ile %10 performans kaybı meydana gelmekte ve şarj döngüsü arttıkça bu performans kaybı daha da artmaktadır. Bu hesap ile yola çıkarsak 1 yıl içerisinde bataryamız ortalama olarak %30 performans kaybı yaşamakta ve ne kadar şarj ederseniz edin eski performansına ulaşamamaktadır. Bu durumu ortadan kaldırmak için bazı yöntemler mevcuttur.

Sağlık Batarya İçin Ne Yapmam Gerekiyor?

Cihazının performans kaybı yaşamaması için bataryanızı sağlıklı tutmak ve Batarya Kalibrasyonu yapmanız gereken en önemli şeylerden bir tanesidir. Günümüz teknolojisinde en sık kullanılan batarya çeşidi olan Lityum bataryalar, diğer batarya tiplerine nazaran daha hızlı şarj olmakta ve daha uzun şarj döngüsüne sahip olmalarıdır. Lityum bataryalar her ne kadar daha kullanışlı olsa da yinede bu bataryaları daha sağlıklı tutmamız için yapmamız gereken birkaç şey bulunmaktadır. Yapmanız gerekenler başlıca;

-Akıllı telefonunuzu şarj esnasında kullanmamanız gerekmektedir. Çünkü şarj esnasında kullanılan cihazda batarya ve şarj adaptörü ısınmakta buda batarya ömrünü daha da azaltmaktadır.

-Cihazınızı şarj durumundayken tam dolum yapmadan çıkarmamalı, döngü sayısını arttırmamalısınız.

-Şarj tüketiminizi arttıran gereksiz uygulama ve ayarlardan kaçınmalı, ekran parlaklığınızı azaltmalısınız.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu