Bilim ve Teknoloji

İtalyan Devi Olan Iveco Nasıl Bir Markadır?

Iveco markası ilk olarak otomotiv sektörü üzerine kuruldu. 1975 yılında kurulan bu marka daha sonra çeşitli alanlara yöneldi. İlk olarak yük taşıma kapasitesi yüksek olan araçlar üretildi.

Yine bir İtalyan şirketi olan Iveco, 112 ülkede araçları kullanılıyor. Bu araçlar ağır yük taşıyabildikleri için, ilk olarak nakliyat şirketlerine satıldı. Iveco markası, Fiat markasına karşı olarak İtalya’da çıkmıştır. Iveco, İtalya’da otomobil ve otomotiv sektöründe rekabet yaşatmıştır. Bu yüzden 1980 ve 2000 yılları arasında çok fazla model piyasaya sürülmüştür. Bu modeller birçok alanda yarışmışlardır. Fakat konfor ve hız bakımından Fiat daha belirgin bir markadır. Lakin konu yük taşıma kapasitesi olunca tabi ki de Iveco şirketi daha öne çıkmaktadır.

Iveco Markasının Tarih Sahnesine Çıkışı

Iveco şirketi bir yatırım devidir. O zamanlar İtalya’nın 73 yıllık bir Fiat markası vardı. Müşterileri ikinci bir marka olan Iveco’ya çekmek oldukça güç oldu. İtalyan devi olan Iveco nasıl bir markadır sorusu akıllara geldi. Bu soruyu cevaplamak için reklamlar yapıldı. Yapılan reklamlara 10 milyon Dolar yatırım yapıldı. Yatırımlar ancak 2006’da sonuç vermeye başladı. Iveco 120 binden fazla araç sattı. O yıl Iveco, otomotiv sektöründe satış rekorları kırdı. Bunu gören yatırımcılar Iveco’nun %7 oranında hisselerini satın aldılar.

Iveco Hisselerinin Satılması

Bu satış bir açık arttırma ile yapıldı. 19 ülkeden 200 yatırımcı bu açık arttırmaya katıldı. Bu ülkeler sırasıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Yunanistan, İsrail, Hindistan, Pakistan, Türkiye, İngiltere, Fransa, Mısır, İran, Irak, Bulgaristan, Karadağ, Tacikistan, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan ve Romanya gibi ülkelerden 200 dev şirket katıldı. Bu zirvede en yüksek üç rakamı veren sırasıyla %3, %2, %2 hissedar oldu. Amerika Birleşik Devletleri tam olarak 1.2 milyon dolar teklif etti. Birleşik Arap Emirlikleri tam olarak 1.9 milyon dolar teklif etti. Türkiye ise tam olarak 2.2 milyon dolar teklif ederek en büyük hissedar oldu. Bu zirvede sadece %7’lik kısım satıldı. Geri kalan % 93’lük kısım ise hala İtalyanlarındır.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu