Bilim ve Teknoloji

İnsan Gözü Kaç Megapikseldir

İnsan Gözü Kaç Megapikseldir?

insan gözü kaç megapiksel

İnsan gözünün kaç megapiksel olduğu günümüzde en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. Bu konuya değinilmesinin nedeni; android telefonlardaki görüntü kalitesinin çeşitli rakamlarla ifade edilmesi ve bu rakamların gözümüzle eşleştirilmeye çalışılmasıdır.

İnsan gözünün megapiksel olarak ölçümü tam olarak yapılamasada mükemmel bir yapıda olduğu kesindir. Fakat; insan gözü tam anlamıyla görme işlemini beyinden gelen sinyallerden algılar. Bu nedenle insan gözünün tam olarak kaç megapiksel olduğunu açıklamak için; beynin yardımınıda unutmamak gerekir.

Beyinde yer alan görme merkezi gözlerden gelmiş olan ışık bilgilerini tam olarak algılayamaz. Beyin kendine gelen ışık bilgilerini kendince yorumlayarak görüntü oluşmasına neden olur. Ortaya çıkan görüntü tam olarak gözden beyine kadar giden sinir hücrelerinin hızına göre değişerek yenilenmektedir.

Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; bir filmde 30FPS olan değeri gözün kendi görüntüsüyle akıcı olarak alması mümkün bir olaydır. Fakat bu durum gözün 30FPS olarak gördüğü anlamına gelmemektedir. İnsanlarda görme durumunun belli başlı bir eşiği bulunmaktadır. Bu eşiktan daha süratli geçmekte olan bir cisme bakıldığında bu hareketi yakalayamaz. Hareketi yakalayaman göz oradan hiç bir şey geçmemiş gibi bir algıya kapılır. Çekim hızı oldukça yüksek olan kameralar günümüzde bir merminin milisaniyelik hareketini algılayarak çekebilmektedir.

İnsan gözünün tamamen kendi başına yeterli bir görme yetisi olmadığından söz etmiştik. Beynin yardımıyla görme işlemini gerçekleştiren gözlerin hızı için bir test yapılmıştır. İlk olarak tüplü bilgisayar monitörünün dikey olarak tarama frekansını 60Hz’ye ayarlayın. Bu işlemi yapmak için; masaüstü-sağ tık-özellikler-ayarlar-gelişmiş-monitör sekmeleri-Hz ayarlarına gelin. Bu kısmı 60 Hz’ye getirin ve ardından çıkan ekrana 30 cm açıdan bakın. Bu esnada monitörün yan kısmında herhangi bir nesneye odaklanarak göz ucunuzlada monitörü görün. Normal zamanda düz baktığınızda göremediğiniz ekran yenilenmesini yukarıdan aşapıya doğru görecek ve sayfalar şeklinde geçtiğini fark edeceksiniz. Normal şekilde bakarken 60Hz’i tam olarak fark ediyorsanız bu sefer değişiklik yapıp 75Hz’de denemelisiniz.

Gözün ışık algılayılarının yer aldığı retina; tamamen sinirsel bir yapıdan oluşmuş bir zardır. Retinada bulunan ışık algılayıcıları tamamen sayılabilir büyüklüğe sahiptirler. Retinanın çukur bölgesinde var olan algılayıcılar sayı olarak daha çoktur. Retinanın üstüne düşen ışıklar beyin bölgesine sıkıştırılarak iletilmektedir. Bu sebepten gözlerimiz bazı durumlarda bize oyun oynamaktadır. Şekillerin bazılarını gerçekte olmadıkları gibi görebiliriz. Gözümüzde yer alan pikseller değerlerin üzerinde olduğu müddetçe görme kalitemiz değişmez. Görüntüyü beyin tamamladığı için görmemizde bir problem çıkmaz. Tek gözümüz bir nedenden dolayı olmasa dahi çözünürlük azalmaz. Sadece derinlik hissi kaybolur. Elimizde bulunan kamera merceğinin yarısını kapatırsak ekran üzerinde görüntüyü tam olarak görmeye devam ederiz. Kameranın işlemci kısmı eksik tarafı tamamlamaktadır. Göz ve beyin ikilisinide bu şekilde düşünebiliriz.

Gözün tam olarak görme kapasitesini megapiksel ifadesinden değerlendirmek için; gözde yer alan reseptörleri beynin hangi seviyede oluşturduğunu bilmemiz gerekmektedir. İnsan gözü oldukça küçük boyutlu bir organdır. Üstüne gelen bir ışığın az bir kısmı bile herşeyi yapabilecek ölçüdedir. Yüksek megapiksel kameraların bile mercekleri çok büyüktür. İnsan gözüyle kıyaslandığında insan gözünün bu kameralardan bile daha net gördüğünü söylemek mümkündür.

İnsan gözü en gelişmiş merceklerle kıyas kabul edilemeyecek derecede gelişmiş bir yapıdadır. Megapiksel olarak değerlendirilmesi yukarıda verilen hesap yöntemleriyle elde edilebilir. Yapılan bir takım araştırmalardan sonra insan gözünün kısa bir hesaplamayla yüksek bir çözünürlükte olduğu saptanmıştır.

Bir insanın retina bölgesinde 5 milyon adet koni reseptörü vardır. Koniler tamamen renkli olan görüntülerden sorumludurlar. Buradan yola çıkılarak bu kısımda 5MP’lik bir dilim olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bunun dışında birde 100 milyon adet tek ve renkli çubuk reseptörleri bulunmaktadır. Bu çubukların görevi ise keskinliği tam olarak ayarlamaktır. Bunlarda toplamda 105 MP’ye denk gelmektedir. Ortaya çıkan sayı bile insanların gözünü tanımlamak için yetmez. Çünkü insanın iki adet gözü vardır. Yatay görüş bölgenizi 120 derece, dikey görüş bölgenizide 60 derece olarak alırsanız insan gözünün 576 MP olduğunu söyleyebiliriz.

Yapılan açıklamalara göre yinede gözünüzün bu kadar iyi görmediğini düşünebilirsiniz. Kaliteli bir makineyle çekilmiş bir fotoğrafta bazı bölgeleri puslu gördüğünüz olur. Bunun nedeni açıklanamadığı için bilim adamları insan gözünün kaç megapiksel olduğu konusunda genellikle ikileme düşerler. Bazı fotoğraflarda gözümüze çok kaliteli gelir ve şaşkınlığımızı gizleyemeyiz. Bir fotoğrafçı konu ile ilgili olarak bir şöyle bir açıklama yapmıştır; insan gözünün 300 dpi ve 150 dpi arasında yer alan farkı 6×4 kağıt üstünde ayırt edemediğini ve bu nedenle gözün abartıldığı gibi 576 MP olmadığını öne sürmüştür.

Burada sözü geçen dpi inç başına düşen nokta miktarını ifade etmektedir. Megapikselin tersine, çıktı olarak kullanılan aletlerin görüntü işlenmesi esnasında bir alana hangi miktarda nokta bıraktığını tanımlamaktadır. 1 inçlik yani 2.54 santimetrekarelik bir uzaklığa konmuş olan nokta ölçütüyle tanımlanmaktadır. 6 inçe 4 inçlik kağıt; A4 kağıdının 4’te 1’ine denk gelir.

İnsan gözü fotoğraf makinelerinin üzerinde bir görüntü kalitesine sahiptir fakat; tam olarak kaç megapiksel olduğu ortaya çıkarılamamıştır. Yapılan deneyler ve araştırmalar her geçen gün insan gözünün megapiksel boyutuyla ilgili yeni bilgilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Dünyada üretilen bazı fotoğraf makineleri insan gözünün mükemmel dizaynına çok yaklaşmış durumdadır. Dark Energy Camera adındaki akıllı bir makine tam olarak 570 megapiksel çözünürlüğündedir. Bir diğer firma olan Kanada firmasının 18 gigapiksel çözünürlükte fotoğraf çektikleri iddia edilmektedir. Günümüzde artık fotoğraf makineleri ve cep telefonu kameraları insan gözünün mükemmelliğine ulaşmış görünüyor. Android telefonların kameraları henüz insan gözüyle kıyaslanmayacak şekilde yetersiz. Firmalar yakın bir zaman içinde telefonların kameralarını 40 megapiksele dek çıkaracaklarını açıkladılar. 40 megapiksel bile düşünüldüğünde insan gözünün megapikseli yanında yetersiz kalıyor. Yakın bir gelecekte insan gözünün megapikseli tam olarak belirlenecek. Bilim dünyasının üzerinde en fazla durduğu konulardan biri olan insan gözü kaç megapikseldir sorusunun yanıtı tam olarak verilebilmiş değil.

Bütün verilen bilgiler ışığı altında gözün analog bir yapıya sahip olduğunu unutmamak gerekir. Yani gözün piksel olarak ölçülmesi imkanlar dahilinde değildir. Beyinde yer alan görme merkezi gözden gelen ışıkları fotoğraf karesine benzetemez. Beyin aldığı ışık bilgilerini tam olarak yorumlayıp görüntünün oluşmasını sağlar. Görüntü; göz üzerinden beyne gitmekte olan nöronların iletim süratine bağlı olarak sürekli yenilenmektedir.

Bazı kişilerde gözlerin yakalama sürati diğer insanlara göre daha farklıdır. Gözlerini sürekli dikkatli işlerde kullanan kişiler ve detayları takip eden kişilerin göz refleksleri daha hızlıdır. Bazı kişilerde göz refleksleri tamamen yavaşlamıştır. Gözlerin dikkatli işlerde kullanılmaması ve diğer tabiriyle tembel olarak alıştırılması göz reflekslerinin yavaşlamasına neden olur. Bazı kişilerin görüntüleri daha hızlı algılamalarının nedeni tamamen göz refleklerinden kaynaklanmaktadır. İnsanlarda var olan görme bozukluklarının megapiksel boyutu ile bir ilgisi yoktur. Megapiksel ölçüm; tamamen retinada var olan sinirlerden ve beyne gönderilen ışık bilgisinden tespit edilmeye çalışılmaktadır

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu