Bilgisayar Satın Alma Rehberi
İdeal bir bilgisayar seçmeden önce, kendimize sormamız gereken birkaç soru vardır.
- Bilgisayarın kullanım amacı nedir? – Temel Soru
- Masaüstü bilgisayar mı? Dizüstü bilgisayar mı? – Temel Soru
- Bütçem ne kadar?
- Hemen mi temin etmem gerekli?
Bilgisayarın kullanım amacı nedir?
Her kullanıcının, bilgisayarı kullanım amacı farklıdır. Bu sebeple; ihtiyacımız olan donanımlar farklılaşabilmektedir. İdeal bilgisayar seçimi yapmadan önce genel olarak kullanım amacı belirlenmeli, buna göre piyasa araştırması yapılmalıdır.
Dikkat: Amaç belirlenmez ise, ürün fiyatında ve donanımlarında farklar oluşabilmektedir.
Masaüstü bilgisayar mı? Dizüstü bilgisayar mı?
Masaüstü ve dizüstü arasındaki en temel fark, dizüstü bilgisayarın taşınabilir yani mobilize olmasıdır. Taşınabilir olması sayesinde; kullanıcı isterse bilgisayarın yer ve konumunu değiştirebilir, mekândan bağımsız olarak kullanabilir. Tercih konusunda eğer ki mobilize bir ürün aranıyorsa, dizüstü bilgisayarın seçilmesi zorunludur. Bunun zıttı olarak eğer sabit bir yerde kullanım söz konusu ise, masaüstü tercih etmek daha mantıklı olacaktır.
Bütçem ne kadar?
Her ürün kendi fiyatını belirlemektedir. Seçim yaparken bir alt fiyat ve üst fiyat ayarlaması yapmak, seçenekleri daraltmak adına etkili bir yöntem olacaktır. Böylece hem kararsızlığın önüne geçilmiş olur hem de bütçe dostu bir alışveriş gerçekleştirilir.
Hemen mi temin etmem gerekli?
Tüm ürünler yurtdışından ithal edildiği için, günlük döviz kuru baz alınarak fiyat belirlenmektedir. Döviz kurunun aşağı fiyatlara çekilmesini beklemek akıllıca olabilir. Bu sayede, yüksek fiyat biçilen ürünleri ucuza satın almak mümkün olabilmektedir.
MASAÜSTÜ PC SEÇİMİ
İşlemci (CPU)
Bir bilgisayarın genel olarak hızını belirleyen donanım işlemcidir. Günümüzde INTEL markasının son ürünü i9 işlemciler ve AMD markasının son ürünü Ryzen bulunmaktadır. Her işlemcinin belli bir çekirdek sayısı mevcuttur. Asıl hızı hesaplamada kullanılan yöntem, çekirdek sayısını baz almaktır. Bu sebeple, mümkün olduğunca frekansı (GHz) yüksek işlemci tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Bugün ortalama bir bilgisayarda INTEL i5 veyahut AMD FX 6300 işlemci çoğu işlemi başarı ile gerçekleştirebilmektedir.
Bellek (RAM)
Minimal bir bilgisayar, 4 GB bellek ile normal çalışma performansını gayet olağan bir şekilde sürdürebilmektedir. Sıkıntı doğuran kısım şudur ki; günümüzde işletim sistemleri çokça arka plan servisi çalıştırmaktadır.
Güncellenen gündelik yazılımlar da bellek harcamalarını artırdığından dolayı, 4 GB belleğin yetersiz kaldığı durumlar olabilmektedir. Bu sebeple 8 GB bellek bulundurmak, oluşabilecek sorunların önüne geçecektir. Günümüzde standart kullanım haline gelen DDR4 bellekler sayesinde oldukça yüksek hızlara ulaşmak mümkündür.
Not: Belleklerde önemli olan boyuttan (GB) ziyade, frekans (MHz) değeridir. Yüksek frekans değerine sahip bellekler, boyutu küçük olmasına rağmen üstün bir hız gerçekleştirebilmektedir.
Ekran Kartı (GPU)
Yoğun grafik gücü gerektirecek uygulamalar ile çalışılacak ise, yüksek performans sağlayan grafik işlemciler tercih etmek zorunludur. Bir ekran kartında temel olarak bakılması gereken, bellek türüdür. Ekran kartlarında bellek türü GDDR ile belirlenmektedir.
Orta ve ileri seviye ekran kartlarının tümü GDDR5 ara yüzüne sahiptir. Bu sebeple ekran kartında ilk aranılan özellik, GDDR5 bellek türüne sahip olup olmadığıdır. PCI-Express 3.0yuvası ile çalıştırılan GDDR5 ekran kartı, verebileceği en yüksek performansı sergileyecektir.
Harddisk – Solid State Disk (HDD-SSD)
Çok eski model bir bilgisayarı bile veri okuma/yazma konusunda oldukça yüksek hızlara çıkarabilen SSD, bir bilgisayar içerisinde olmazsa olmazlardandır. Masaüstü bilgisayarlarda çift disk kullanımı yapılması daha makuldür.
SSD diske işletim sisteminin kurulması ve hard diskin depolama amacıyla kullanılması işletim sisteminin açılış ve kapanış sürelerini kısaltacak, böylece gözle görülür bir hız artışı sağlayacaktır. Dizüstü bilgisayarlar içinde kullanıma uygun olan SSD diskin boyutu 2,5” tir. SSD diskler arasında oluşan farklar ise, okuma ve yazma hızıdır. Ortalama bir SSD’nin sahip olması gereken hızlar;
- Okuma: 500 MB/sn
- Yazma: 500 MB/sn şeklinde olmalıdır.
Günümüzde set (hazırlanmış) bilgisayarlar yerine, bilgisayar parçalarını satın almak ve toplamak hem ekonomik açıdan hem de performans açısından daha iyi sonuç verecektir.