Gezegenler ve Özellikleri nelerdir?
Merkür,venüs,mars,dünya,jüpiter,satürn,uranüs,neptün ve platon gezegenlerin özelliklerinin neler olduğunu merak ediyorsanız bu konumuz tam size göre diyebiliriz
Her gezegenin kendine ait farklı özellikleri vardır. Gezegenler genellikle güneşe yakınlıkları ve uzaklıkları ile ilgili olarak belli bir sıralamayla adlandırılırlar. Güneşe mesafe olarak en yakın olan gezegen Merkür, güneşe en uzak olan gezegen ise Plüton’dur.
Merkür
Merkür gezegeninin sıcaklığı oldukça fazladır. Güneşe yakın olması nedeni ile sıcaktır. Gündüz saatlerinde 500 derece geceleri ise -175 derecedir. Yüzey kısmı karanlık olan Merkürün belli bir atmosferi bulunmaz. Kendi çevresinde 58 günde dönen Merkür gezegeni, güneş etrafında ise 88 günde döner. Merkür gezegeninin çapı 4879 kmdir. Güneş sisteminde yer alan en küçük gezegen olarak bilinmektedir. Küçük olması nedeni ile güneş etrafında çok hızlı dolanır.
Venüs
Venüs gezegeni en az Merkür kadar sıcaktır. Sıcaklığı 400 derece olan Venüs gezegeni yoğun atmosfer özelliği içerir. Kendi etrafında 243 günde dönen Venüs gezegeni, güneşin çevresinde ise 224 günde dönerek bu işlemi tamamlar. Öteki gezegenlerden farkı; çevresinde dönerken ters yöne doğru dönmesidir. Venüs gezeginene aynı zamanda Dünyanın ikizide denilir. Yapı olarak dünyaya çok benzediği için bu isim verilmektedir. Güneş ile aydan sonra gökyüzünde yer alan en parlak gök cisimlerinden biridir. Bunun nedeni yoğun olarak karbondioksit içermesidir. Venüs gezegenine aynı zamanda çoban yıldızı da denilir.
Mars
Mars gezegeninin sıcaklığı oldukça düşüktür. -80 ile -160 arasında değere sahiptir. Atmosfer tabakasının büyük kısmı karbondioksitten oluşmaktadır. Kendi etrafında 24 saat 37 dakika gibi bir sürede dönerken, güneş etrafında ise; 687 günde döner. Mars gezegeni demir oksitten oluştuğu için Kızıl Gezegen gibi bir isimle de anılmaktadır. Güneş ssiteminde yer alan en heybetli yanardağ olan Olympus yanardağı Mars gezegeninde bulunmaktadır. Mars gezegeninde hiç bir şekilde su yoktur. Marsda kuvvetli biçimde fırtına olayları görülmektedir.
Jüpiter
Jüpiter gezegeni gezegenler içinde en büyük gezegen olarak bilinmektedir. Kütle olarak dünyadan daha hacimli olan Jüpiter, dünyadan yaklaşık olarak 1300 kat büyüktür. Katı halde olmayan Jüpiter gezegeni gazlardan meydana gelmektedir. Kendi etrafında 10 saat, güneş etrafında ise; 12 senede dönmektedir.
Satürn
Satürn gezegeninin sıcaklığı -145 derecedir. Bu gezegeni öteki gezegenlerden ayıran en önemli özellik halka şeklinde olmasıdır. Yoğunluk olarak sudan daha az olan gezegen olarak bilinmektedir. Bu yönüyle de diğer gezegenlerden ayrılır. Bir okyanusun içine Satürn gezegeni bırakılırsa; yüzer. Yoğunluk olarak sudan daha azdır. Kendi etrafında 10 saatte dönen Sartürn gezegeni, güneşin etrafında ise; 29,5 senede dönmektedir.
Uranüs
Üranüs gezegeni yoğun şekilde metan gazı içermektedir. Bu nedenle atmosferi daha çok mavi ve yeşil renk karışımlarından oluşur. Soğuk yüzeyli bir gezegendir. -190 derecedir. Kendi etrafında 17 saatte dönerken, güneş etrafında 84 senede döner.
Neptün
Neptün gezegeni güneşten bir hayli uzaktır. Bu sebeple son derece soğuktur. -200 derece sıcaklığı vardır. Kendi etrafında 16 saatte dönerken, güneş etrafında ise; 165 senede döner.
Plüton
Plüton gezegeni dünyadan son derece uzaktır. Bu sebeple ölçüleri tam olarak bilinmemektedir. Sıcaklığı -200 derecedir. Kendi etrafında 248 senede döner. Son dönemlerde bilim adamları Plütonun gezegen olmadığını ileri sürmektedirler. Plütonda yapılan araştırmalar sonucunda bu gezegen son zamanlarda cüce gezegenler içinde anılır olmuştur.
Dünya
Güneş sisteminde yaşanılabilir olan tek gezegen olma özelliği bulunmaktadır. Dünya güneş etrafında 365 gün 6 saat gibi bir sürede dönüşünü tamamlamaktadır. Yeryüzü 3 katman olarak meydana gelmiştir. Yerkabuğu, çekirdek, metro katmanları yeryüzünü oluşturmaktadır.
Dünya %78 azottan oluşurken, %21’i oksijenden oluşamktadır. %1 ise öteki gazlardan meydana oluşmaktadır. Dünyanın dörtte birlik kısmı karalardan, diğer kısım ise sulardan oluşmaktadır. Dünyanın kendine has bir şekli vardır. Geoid ismi verilen kendine has bir yapısı bulunmaktadır. Kutuplardan basık olan dünya ekvatordan şişkin yapısı ile dikkat çeker. Kendi etrafında dönen dünya merkezcil kuvvet nedeni ile bu tip bir şekle bürünmüştür. Ekvatordan başlayarak kutuplara doğru ilerledikçe yerçekimi etkisi artmaktadır. Dünyanın ay isminde bir uydusu bulunmaktadır.