Genel

Geleneksel Halk Oyunlarımız nelerdir?

Bu yazımızda sizlere Geleneksel Halk oyunlarımız nelerdir konusundan bahsetmek istiyoruz. Halk oyunlarımız her yöreye göre farklılık göstermektedir.

Günümüzde hala örf ve adetlerimiz ile Geleneksel halk oyunlarımızı devam ettirmekteyiz.

Başlıca Geleneksek Halk Oyunlarımız şöyle;

Hora: Trakya’da oynanır.

Zeybek: Ege, Güney Marmara, İç Batı Anadolu, Göller Yöresi, Batı Akdeniz’de oynanır.

Kaşık Oyunları: Konya Bölümü ve Antalya’nın doğu ilçelerinden itibaren Doğu Akdeniz çevresinde oynanır.

Horon: Orta ve Doğu Karadeniz’de oynanır.

Halay: Bozkır Halayları İç Anadolu’nun Doğusu, Doğu Halayları Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri, Çukurova Halayları Çukurova çevresinde oynanır.

Bar: Kuzeydoğu Anadolu ve iç Artvin’de oynanmaktadır.

Çiftetelli: İç Anadolu yöresinde çok tercih edilmektedir.

Sepetçioğlu Zeybeği: Kastamonu’ya has bir halk oyunudur. Yörenin en meşhur ve tercih edilen oyun türüdür. 4-6 kişi ile beraber oynanmaktadır.

Çırdak (Çıtırdak, Çığırdak): Kastamonu’nun kendine has bir oyun çeşitidir. Sadece erkekler oynamaktadır. Yapılan devinimler Spetçioğlu Zeybeğine beznemektedir. Kendisine has Türküsü bulunmaktadır.

Tekirdağ’da geleneksel halk oyunları olarak: Tekirdağ karşılaması, Kampana, Ali Paşa, Debreli Hasan, Kara Yusuf, Karaçalı, Kasap, Yeşillim, Lambada Şişesiz Yanmaz mı, Gülo, Nazife Hanım, Dumanda Bastı Dağları, Fasülye, Bahçelerde Börülce oyunları bulunuyor. Kadınların ise kendi aralarında oynadıkları Ahret ana, Oyna Padiş, Osman’ın Naciyesi, İlk Kocam Oyunu, Yüzük Saklamaca, Leylek Oyunu, Elmacı Kadın, Ana Beni Eversene halk oyunları bulunmaktadır.

Amasya’da geleneksel halk oyunları olarak Askere giden gençler için “Yelleme” oyunu sergilendir. Ayrıca Mahir Çavuş ve Sim Sİm denilen farklı geleneksel oyun türleri bulunmaktadır.

Balıkesir yöresinde ise Harmandalı, İkili Güvende, Toplu Güvende, Bengi, Baydan Nazmiye, Karyolamın Demiri, Akpınar, Hatçam, Azime, Bağ Yüzünün Çamları, Durnalar, Tüllek (İğde Dalı), Demirciler, Ağır Hava, Koca Arap, Kemeraltı, Doğanlar Zeybeği, Sekme,Kayalcanın Taşları, Mendili Oyaladım, Karşılama, Şerifem, Aşağı Yoldan,Tünleme, Mende, Yörük Dağı, Ninna, Suda Balık Oynuyor, Sarı Karınca, Köroğlu, Aldı Dereleri, Koybatın Dereleri, Dursunbeyin Hanları, Şıngır, Edremit Güvende, Yılanı Yılanı, Savaştepe Zeybeği, Bandırmalı Güzelim, Alay Havası, İsmailler Zeybeği, Koca Kuş, Koca Ceviz, Dada Zeybeği, Entarisi Damgalı, Oğlanın Adı Hakkı, Ergama, Sabai Güvende, Tabancalı, Kozak Dağının Çamları, İsmailli, Yanık Hatçem oyunları oynanır. Ayrıca sadece kadınların oynadığı Akpınar, Hatçam, Mende, Azime, Durnalar, Demirciler, Tüllek (İğde Dalı), Mendili Oyaladım, Yörük Dağı, Ninna, Suda Balık Oynuyor, Bandırmalı Güzelim, Kozak Oyunu, Entarisi Damgalı, Oğlanın Adı Hakkı, Ergama, Sarı Karınca geleneksel halk oyunları bulunuyor.

Adıyaman Geleneksel Halk Oyunları çeşitleri;

Sal Oyunu: Fırat Nehrinde salla geçen düğün alayını konu alır.
Düz Oyun : Fırat kenarındaki köyün birinde yaşayan adamın kızına aşık olan, fakat kızı alamayan ve sevdasından hastalanan bir gencin serüvenini konu alır.
Oyuna Davet: Düğünlerde gençlerin birbirlerini oyuna davet etmelerini konu alır.
Hasat Oyunu : Ailece ekin biçen ve hasattan sonra yakınlarını ziyaret eden ve şölen düzenleyen çiftçi ailesini konu alır.
Kımıl Oyunu: Kımıl (Süne) haşerenin ekinlere zarar vermesi sonucu meydana gelen kıtlığı ve halkın kımılla mücadelesini konu alır.
Göçer Oyunu: Hayvancılıkla uğraşan köylülerin yaz aylarında yaylalara göç etmelerini ve burada başlarından geçenleri konu alır.
Helle Can : Helle adlı bir bey kızı ile rüyasında gördüğü ve daha sonra var olduğunu öğrendiği Can adlı gencin evlenerek mutlu olmalarını konu alır.
Ağırlama: Düğünlerde yaşlı, ve hatırı sayılır kimselerin ağır ve gösterişli bir tempo ile oynadıkları oyunu konu alır.
Hallaç Oyunu: Pamuk atmaya gittiği evin kızına aşık olan bir hallacın serüvenini anlatır.
Türkan Oyunu: Sevdiği gencin dışında birine verilen Türkan adlı bir kızın yolda müsaade alarak iki rekat namaz kılıp o esnada ölmesi olayını konu alır.
Dıng Oyunu : Güzel ve güçlü bir kızın dıng dıng şeklinde ses çıkararak bulgur dövmesi sırasında aşık olan gencin hikayesini konu alır.
Barış Oyunu: Birbirilerine düşman aile ya da aşiretlerin barışmalarını konu alır.
Kaynana Oyunu: Düğünde kaynananın gelinin önünde eline Çömçe (Kepçe) ve ayna alarak oynamasını konu alır.

Yukarıdaki örnekler sadece bir kaç tanesidir. Her ilin, ilçesine göre farklı çeşitlerde Geleneksel Halk Oyunları bulunmaktadır.

Sizinde yörenizde oynanan Geleneksel Halk Oyunları çeşitlerini eklemek istiyorsanız bu yazıya yorum yazmanız yeterli olacaktır.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Çok teşekkürler. Geleneksel halk oyunları nelerdir ödevimi yaptım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu