Gelenek ve Görenek Nedir?
Gelenek ve görenek tüm toplumların geçmişte geleceğe inanç, bilgi, yaşam biçimi, davranışlarıdır. Her toplumun kendi kalıplaşmış kültürel yapısını yansıtan değişmez kurallardır.
Doğum, ölüm, bayram, askerlik, kız isteme, türküler gibi anlayışlar bu yapıyı yansıtan bazı milletleri diğer toplumlardan ayıran biçimlerdir. Her toplumun anlayışına göre de değişiklik gösterirler. Teknolojilere bağlı yaşantı değerleri değişse de kültür, dil, sanat vb. öğeler gibi değerlerinden taviz vermeyen toplumların oluşturduğu davranış biçimleridir gelenek ve görenekler.
Gelenek
Gelenek; Bir önceki kuşaklardan sonraki maddi olmayan kültürel öğelerdir. Çok eskilerden kalmış alışkanlıklar, töre ve davranış biçimleridir. Gelenekler sözlü ve yazılı olabilir, yazılı dediğimiz kısımda bazı gelenekleri yasaların belirlemesinden, bazılarının ise yazılı metin haline getirilmiş eserler olmasından kaynaklanmaktadır. Sözlü gelenekler ise genelde daha geniş alanları yönetir. Askerlik geleneği, sünnet geleneği, kına yakma geleneği, doğum geleneği, düğün yemeği geleneği, ölüm geleneği gibi..
Görenek
Göreneğin insanlar ve toplumlar üzerinde yaptırım gücü daha azdır. Burada insanların birbirlerine görerek yaptıkları hareketler de diyebiliriz. İnsanlar bu davranışları illaki yapmak zorunda değildirler. Toplumun yararına göre değişiklik gösterebilir. Günlük yaşantımızı düzenleyebilir, bizlere yol gösterebilir davranışlardır. Görenekler süreklilik kazandığı gibi bir süre sonra ortadan kalkabilir. Komşuya yemek götürmek, hasta yoklamak, hediye götürmek, toplu taşıma araçlarında yer verilmesi gereken kişilere yer vermek gibi… Eskilerden böyle gördük anlayışı da diyebiliriz.