Pratik ve Kolay direnç kodları nasıl öğrenilir? Direnç nasıl okunur
Direnç okumada zorlanıyorum,Direnç kodları kolay nasıl öğrenilir,direnç okuma nasıl yapılır diye merak ediyorsanız işte size güzel bir konumuz.
Bir ziyaretçimiz Direnç renk kodu okumanın basit yolu olup olmadığını sormuştur.Direnç değerini avometre ile ölçebilirsiniz.Fakat her zaman yanınızda bir avometre olmadığı zaman ne yapacaksınız? Mecbure Direnç renk kodlarını ezbere bilmek zorundasınız.Genellikle direnç kodları ezberlemede zorluk çekiliyor.Fakat bu soruna en güzel çözüm ise konumuzun devamında ulaşabileceksiniz.Elektrik ve Elektronik branşları ile ilgilenenlerin ilk öğreneceği direnç renk kodlarını öğrenmek ve okuma olacaktır.
Direnç Renk Kodu Nasıl Okunur ?
Dirençlerin üzerinden sıra sıra bant şeklinde renkler içermektedir.Dirençler genellikle 4 bantlı yada 5 bantlı olarak üretilmektedir.
Dirençlerin üzerinden her rengin bir sayısal karşılığı mevcuttur.” SoKaKTa SaYaMaM ” anahtar kelimemizi baz alarak kolayca direnç renk kodlarını öğreneceğiz.Sokakta sayamam anahtar kelimemizden sesli harfleri çıkartarak öğreneceğiz.
DİRENÇ KOD TABLOSU
Siyah = 0
Kahverengi = 1
Kırmızı = 2
Turuncu = 3
Sarı = 4
Yeşil = 5
Mavi = 6
Mor = 7
Gri = 8
Beyaz = 9
Yukarıdaki tablo’ya göre baktığınızda sokakta sayamam anahtar kelimemizden sesli harfleri çıkarttığınızda rahatça kod tablosunu öğrenebileceksiniz.
ÖRNEK DİRENÇ RENK KODU OKUMA
Yukarıda gördüğünüz direnç’in ilk rengi kahverengi, 2.rengi siyah ve 3.rengide siyahtır.Birinci ve ikince renk okunarak yana getirilir ve 3.sırada rengin değeri kaçsa o kadar sıfır atılır.
Örnekte ilk renk kahverengi (1), 2.renk siyah (0) ve 3.renkte siyah (0) olduğu için değerimiz 10 ohm’dur. Eğer direnç değeri 3 haneden fazla çıkıyorsa, 1000’e bölünerek kiloohm(kΩ)’ a çevrilir.
Diğer bir örneğimiz ise
Sırasıyla renkler kahverengi (1), Siyah (0) ve Kırmızı (2)’dir
10 yazıyoruz ve kırmızı 2 olduğu için yanına 2 tane sıfır atıyoruz.
Sonuç 1000 ohm