Bilim ve Teknoloji

Crystal Disk Info Nedir? Hard Disk/SSD Sağlığına Bakma

Hard Disk Sağlığına Nasıl Bakılır?/ SSD Sağlığına Nasıl bakılır?

SSD ve hard disk sağlığı çoğu zaman göz ardı edilse de, bilgisayarın açılma, dosya açma, taşıma, yükleme, kopyalama gibi önemli işlemlerini etkileyebilir. Özellikle eğer SSD markanız çok da güvenilir bir marka değilse bu sağlık oranlarının hızla düştüğünü görebilirsiniz. Disk sağlığını görmek için birçok uygulama mevcut, biz bu yazımızda Crystal Disk Info ile bu işlemi gerçekleştireceğiz. Aşağıdaki adımları uygulayarak disklerinizin sağlığına bakabilirsiniz.

1) Crystal Disk Info uygulamasını indirip kuruyoruz.

2) Uygulamayı açtıktan sonra yapmamız gereken çok da bir şey yok. Aşağıdaki görselde gösterdiğimiz gibi, sol üstte bulunan iki seçenek bizim disklerimiz. Bizde bir SSD bir de hard disk olduğu için 2 tane. Sizde 1 tane de olabilir. Buradan sağlık durumuna ve sıcaklığına bakabilirsiniz.

Hard Disk

SSD

Sağlık Durumu Kötüyse Ne Yapmalı?

Şunu söylemeliyiz ki eğer yeni aldığınız bir cihazın sağlık oranında bir sıkıntı varsa eğer iade imkanınız varsa kesinlikle iade etmelisiniz. Çünkü kısa vadede sıkıntı çıkarmış olan ürün uzun ömürlü olmayacağından elinizde kalabilir.

Sıcaklık Ne Kadar Olmalı?

Sıcaklıklar marka ve modele göre çok değişiklikler göstermekte. Öncelike hard disklerde fazla sıcaklık çok görülen bir şey değil fakat SSD’lerde mümkün. SSD’ler için ortalama boştayken 50’nin altında yükteyken 65-70’in altında diyebiliriz. Fakat dediğimiz gibi bu rakamlar markadan markaya göre değişebilmekte. Bazı cihazlar çok daha düşük sıcaklıklarda çalışırken bazıları çok yüksek sıcaklarda çalışabiliyor. Bunu cihazınızın sitesinden bulma şansınız da olduğunu hatırlatalım. Örneğin bizim SSD’mizin sıcaklık aralıkları aşağıdaki görselde görüldüğü gibi 0 ila 70 arasında verilmiş.

Ek olarak ya da konuyla ilgili sorularınızı çekinmeden yorumlarda belirtebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu