Bilim ve Teknoloji

Balkon’da kombi donar mı? Sıcak su gelmiyor! Strafor ile kombi yalıtımı

Kış ayları geldiğinde en çok sık karşılaşılan sorunlar arasında kombi donması yaşanmaktadır. Bir ziyaretçimizin bize yazdığı soruyu ufak kelime ve harf hatalarını düzelterek sizlere yazmak istedik.

Soru: Merhabalar. Ben sadece mutfak ve banyo için kombi kullanıyorum. Mutfakta yer olmadığı için mecburen kombiyi balkona koydum. Normal olarak Kombiyi bağlattıktan sonra mobilyalı dolap yaptırarak kapattım. Sadece tahtadan dolap soğuktan korumayacağını bildiğim için kombi dolabını tamamen 2 cm’lik strafor ile kapladım. Ayrıca su borularına plastik köpük ile kapattım. Gel gelelim geçen günlerde sıcak suyu açmak istediğimizde sıcak su gelmedi. İlk olarak aklıma suların tamamen gittiği geldi fakat soğuk suyu açtığımda normal olarak su vardı. Artık araştırmaya başladım. Kombiye baktığımda göstergeler normal olarak çalışıyordu. Fakat ateşleme yapmıyordu.

Kombi ustası tanıdık olduğu için bizim sorularımızı detaylı olarak cevapladı ve sizler için örnek bir resim göndermiştir.

Kombi donduğu zaman ne yapılır?

Kombi ustasını aradık ve bize kombi’nin göstergeleri normal olarak çalışıyorsa büyük ihtimal su borularının donmuş olabileceğini söyledi. Eğer isterseniz ılık su dökerek su boruların çözülmesini hızlandırabilir yada kendi kendine bir süre sonra normale gireceğini söyledi. Öğleden sonra hava sıcaklığı artış gösterdiği için herhangi bir işlem yapmadık ve akşama doğru kombi normal olarak çalışmaya başladı.

Kombi’mi yoksa su borularının donup donmadığını nasıl anlarız?

Bu soruyu ustamıza sorduktan sonra bize kombi göstergeleri çalışıyorsa yüzde 90 ihtimal ile su boruları donmuş olacağını belirtti. Eğer kombi’de herhangi bir tepki yoksa ve su borularının çözülmüş olduğunu düşünüyorsanız büyük ihtimal ile kombinin donmuş olacağını belirtmiştir.

Kombi’nin donmaması için ne yapılmalı?

İlk olarak yaşadığınız şehir çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse İzmir’de yaşıyorsanız Kombi’yi sadece mobiya ile kapatmanız yeterli olacaktır. Ekstra bir koruma yapmanıza gerek bulunmamaktır. Edirne’de yaşıyorsanız mecburen strafor ile koruma yapmanız gerekmektedir. Ama Sivas, Ankara yada daha soğuk illerde yaşıyorsanız kombi’yi içeri almak zorundasınız. Eğer içeri aldıramıyorsanız balkonu kapatmanız gerekmektedir.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu