Genel

Toksin Nedir? Vücuttan Nasıl Atılır?

Hem vücutta üretilen hem de dışarıdan alınabilen ve organizma için zehir etkisi olan maddelere toksin denir.

Solunum yoluyla, yiyeceklerle, fiziksel temaslarla alınan toksinleri yanında vücut içinde gelişen reaksiyonlar sonucu oluşan toksinler de aynı zehirleyici etkiye sahiptir.

Metabolizmanın gerçekleştirdiği reaksiyonlar sonucu sürekli toksin madde üretilmektedir. Solunum yoluyla alınan oksijen doku ve organlara enerji ya da besin olabilmek için reaksiyonlara girer ve birçok serbest radikal oluşturur. Bunla birlikte kirli, dumanlı, gazlı ve tozlu ortamlarda solunum yolu ile alınan toksinler de organizma için tehlike arz etmektedir. Bu yüzden vücutta biriken bu toksinlerin organizmadan atılması gerekmektedir.

Toksinler Nasıl Atılır?

Vücutta biriken toksinlerin atılması konusunda en büyük yükümlülük karaciğerlerdedir. İyi çalışan fonksiyonel bir karaciğer vücutta oluşan toksinleri, düzenli olarak elimine edip atılmasını kolaylaştırmaktadır. Karaciğerde reaksiyonlara alınan toksik niteliğindeki serbest radikaller ve elementler boşaltım sistemi ile vücudun dışına atılmaktadır. Terleme yolu, böbrekler, dışkılama gibi yollarla toksinler vücuttan atılmaktadır.

Toksin Maddelerden Korunma

Toksin maddeler vücut içi sistemlerin aktivitesi sonucu oluşabildiği gibi dışarıdan hava yoluyla ya da yiyecekler yoluyla da alınmaktadır. Dışarıdan solunumla alınan zehirli gazlar organizmanın reaksiyonlarını olumsuz etkiler ve zararlı ürünlerin oluşmasına sebep olur. Ayrıca sağlıksız ve dengesiz beslenme, hijyene önem vermeme gibi faktörler de toksin oluşumunu tetiklerken, vücuttan atılmasını zorlaştırmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu