Teknik Proje Yöneticisi Nedir Ne İşe Yarar?
Projenin başlangıcından planlanmasına, yürütülmesine ve tamamlanıp kapanışına kadar tüm evlerin içinde olan ve kendisine danışılmadan projede değişiklik yapılmaması gereken, projenin başarısından da başarısızlığından da sorumlu olan kişidir.
A futbol takımının B takımı ile yapacağı maç bir projedir. Teknik direktör, bu takımın karşısına hangi oyuncularla hangi şekilde çıkacağını ve oyuncuların görevlerini belirler. Bu maç kazanılırsa proje yöneticisinin başarısıdır, kaybedilirse de proje yöneticisinin yani teknik direktörün başarısızlığıdır. İyi de rakip oyuncular daha iyi ise? Burada kaynakların yetersizliği söz konusudur. Proje yöneticisi (teknik direktör), proje sponsorundan (kulüp) gerekli kaynakların (iyi futbolcuların) teminini zamanında istemeliydi.
Bazı projeler, proje yöneticisinin kendi yetersizliğinden, bazı projelerde, proje yöneticisinin isteklerini yerine getirmeyen proje sponsorlarından kaynaklı olumsuzluklarla karşılaşır. Ama yine proje yöneticisinin hatasıdır demek daha doğrudur belki de. Ya bu deveyi güdeceksin yada bu diyardan gideceksin.
Proje yöneticisi, genellikle teknik bilgiye sahip olmayan kişilerdir. Teknik bilgiye sahip olmaları genellikle zorunlu da değildir zaten. Evet teknik bilgisi olmayan proje yöneticileri ile bazılarınız ekipte çalışırken ufak tefek sıkıntılar yaşamış olabilirsiniz bu konuda. Âmâ proje yöneticisinden beklenen asıl şey, liderlik özelliği, müşteri beklentilerine cevap verebilme, koordinasyonu en iyi şekilde yapabilme, empati kurabilme, işlerin takibini ve kontrolü iyi şekilde yapabilmesidir. Bunları iyi bir şekilde yapması durumunda, yazacağınız bir fonksiyonun kodlarını anlamış olması ya da olmamasının bir önemi yoktur gerçekte. Ama takibi hem teknik bilgiye hem de diğer kişisel becerilere sahip olması artı bir güzelliktir.
Tersi durumu göz önüne alırsak, teknik bilgisi çok çok üst düzeyde olan bir kişi, işlerde gerekli takibi, organizasyonu, iletişimi, risk yönetimini yapamazsa ve takım ruhunu yaratamazsa başarılı olmasını beklemek şans dilemekten farksızdır. Küçük projeler için geçerli değildir bu durum tabiki.