Genel

Soru: Türklerin tarih boyunca kullandığı alfabeler (Cevaplandı)

Dünyaya nam salmış bir neslin normal olarak konuştuğu ve kullandığı diller değişime uğramıştır.

Bu yazımızda sizlere Türklerin tarih boyunca kullandığı alfabelerin neler olduğu konusunda bilgi vermek istedik.

1. Göktürk Alfabesi

Bu alfabeyi Hunlar, Göktürkler ve Türk kavimleri kkullanmıştır. Göktürk alfabesi 38 harften oluşmaktadır. Dördü sesli olup, sekiz sesi karşılar, geri kalan harfler sessiz harf grubundadır. Göktürk alfabesi sağdan sola doğru yazılmakta ve bu şekilde okunmaktadır.

2. Uygur alfabesi

Göktürklerden sonra kurulan Uygular tarafından kullanılmıştır. Bu alfabede 18 adet işaret ve sembollerden meydana gelmiştir. 4 adet sesli harf ve geriye kalan harfler sessiz harf grubundadır. Göktürkler gibi sağdan sola doğru yazılır ve birbirine bitişik olarak yazılmaktadır.

3. Orhun Alfabesi

Uygur Alfabesinde 14 adet harf bulunmaktadır. Bu alfabede 3 ünlü, 11 ünsüz harf bulunmaktadır. Sağdan sola doğru yazılmakta ve Z hariç tüm harfler bitişik olarak yazılmaktadır.

4. Soğd Alfabesi

Soğdca ya da Soğdakça olarak bilinmektedir. Orta Asya’da Hint-Avrupa dil ailesine bağlı ve iran kökenli bir antik dildir. Dokuzuncu yüzyıla kadar İpek yolu üzerinden konuşulan en önemli bir dil olmuştur.

5.Arap Alfabesi

İslamiyetin yayılmasından sonra birçok uygarlık tarafından kullanılan Arap dili alfabesi 28 harften oluşmaktadır.Bu alfabede 17 şekil bulunmaktadır. Harfler “hareke” ismi verilen bir işaret ile seslendirilir.

6. Kiril Alfabesi

Kiril alfabesi, Slav halkları tarafından yaytın olarak kullanılmıştır. Günümüzde hala bazı Orta Asya Türk Cumhuriyetleri tarafından kullanılmaktadır.

7. Latin Alfabesi

Latince, Hint-Avrupa dil ailesine ait olan en büyük dil ailesi olarak dünyadan yaygın olarak kullanılmaktadır. Latin alfabesini kullanan kişi sayısı tahmini olarak 3 milyar kişi olarak biliniyor. 1928 yılında ülkemzde kullanılmaya başlanmıştır. 8 adet sesli harf bulunur ve geri kalan harfler ise sessiz grubundadır. Bu alfabenin öğrenilmesi diğer dillere göre oldukça kolay ve çabuk olarak öğrenilmektedir.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu