Genel

Hamilelikte C Vitamini Tüketimi Hem Anne Hem Bebek İçin Önemli

C vitamini insanın hayatının her döneminde çok önemli bir yere sahip. Hele bir de konu hamilelikse o zaman bu önem iki kat artıyor.

Çünkü kadın artık yalnızca kendinden değil, bebeğinin gelişiminden ve sağlığından da sorumlu. Elbette hamilelikte C vitamini tüketimi dışında hem anne hem de bebek için önem taşıyan pek çok vitamin var. Ama tartışmasız en önemlilerinden biri C vitamini. Peki, neden C vitamini hayatımızın her evresini, özelliklede hamilelik dönemini bu kadar etkiliyor.

C Vitamininin Vücuttaki Görevi

C vitamininin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hastalıklara karşı hem bir önlem hem bir tedavi aracı olduğu çoğu kişi tarafından bilinmekte. C vitamini askorbik asit içerir ve bu asit bir antioksidandır. Ayrıca C vitamininin kolajen üretimine sağladığı katkı onu vücudumuz için çok gerekli bir konuma getirir. Çünkü kolajen, vücudumuzda başta kemik olmak üzere pek çok organın ana yapısını oluşturur. Bu bağlamda C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken bağ dokularını tekrar yapar ve yaraların hızlı iyileşmesi için katkı sağlar.

Hamilelikte C Vitaminin Önemi

Hamilelik döneminde anne adaylarının hastalıklara karşı dikkatli olmaları gerekir. En ufak bir hastalık bebeği de yakından etkiler. C vitamini tüketimi, hem anneyi hem bebeği hastalıklara karşı korur. C vitaminin kan yapımına katkısı ve demir bağlamadaki işlevi çok önemlidir. Plasenta ile bebeğe geçen C vitamini. Bebeğin kan seviyesini yükseltirken, anneyi de gebeliğe bağlı anemiden korur. Yine plasenta ile bebeğe geçen C vitamini anne kadar bebeğinde dokularının, kaslarının ve kemiklerinin sağlıklı gelişmesine etki eder. Ayrıca kozmetik yanıyla anne adaylarının, hamilelik kaynaklı yaşayabilecekleri cilt çatlakları gibi sorunlar ile de mücadelelerine yardımcı olur.

Günlük C Vitamini İhtiyacı

Günlük C vitamini ihtiyacı hamile kadının yaşına kilosuna bağlı olarak değişim gösterebilir. Ancak genel olarak 85 mg günlük ihtiyacı karşılamak için yeterli olur. Vücutta fazla bulunan C vitamininin bir zararı olmaz. C vitamini suda çözünebildiği için vücutta depolanmayan bir yapıya sahiptir. İdrar yolu ile vücuttan atılacaktır. C vitamini hamilelik döneminde takip eden doktor tarafından vitamin olarak verilebileceği gibi bazı meyve ve sebzeler tüketerek de alınabilir.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu