Genel

Elektronik Daktilo Nedir?

Daktilo, bir klavye varlığında harekete geçirilen harf tuşlarının mürekkepli bir sistem ile vuruşlarından elde edilen kağıt baskı çıkışı sağlayan yazı yazma makinesidir.

William Austin Burt tarafından 1829’da yapılan ilk versiyonuna Tipograf adı verilmiştir ve çok yavaş olduğu için kullanışlı olmamıştır. İlk kullanışlı ve pratik daktiloyu Cristopher Latham Sholes 1868’de yapmıştır. 10 yıl kadar sonra ise Remington dikiş makinesine benzeyen bir daktilo yaptı ve bu daktiloda sadece büyük harfler kullanılabiliyordu, hantal ve pahalı olması sebebi ile piyasaya sürülemedi. Çeşitli firmaların yaptıkları denemeler ile daha kullanışlı daktilolar oluşturulup piyasaya sürüldü.

Daktilo Çeşitleri

Mekanik daktilo, harflerin olduğu tuşlara parmakla vurulur ve harf tuşu hafifçe kalkıp şeride sarılı olan kağıtta tuşun olduğu harfin izini bırakır. Sholes’in daktilosundan feyz alan Thomas Edison ise ilk elektrikli daktiloyu yaparak patentini almıştır. Bu daktilo elektromıknatısla hareket etmektedir. Elektrikli daktilo ise, çalışma şekli mekanik olan ile aynıdır sadece vurma işlemi dolayısıyla devamındaki işlemlerin hepsi elektriksel olarak yapılır.

Elektronik Daktilo

Harfler papatya şeklindeki diskler üzerinde dizilmiş olup elektronik olarak çalıştığı için daha sessizdir ve günümüzde kullanılan daktilolar bu çeşittendir. Klavyesindeki bazı tuşlara farklı fonksiyonlar atanabilmektedir. Hatta hafızalı modellerinde yazı sayfası hafızaya kaydedilip üzerinde düzeltmeler yapılmasına olanak sağlanmaktadır. Silme tuşu olduğundan leke bırakmadan yanlış yazıları silebilmektedir. Ekranı olan ve olmayan modelleri olduğu gibi F veya Q klavye gibi farklı klavyeli modelleri de vardır. F klavye olan modellerde Türkçe karakterler bulunmaktadır.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu