Genel

Değere Dayalı Yönetim Felsefesi Nedir?

Değere dayalı yönetim felsefesini anlamlandırmak için, değerin anlamını bilmek gerekir. Öncelikle değer kavramını inceleyelim.

Buradaki değer felsefesi, şirketleri ifade ediyor. 1950 ve 1960 yıllarından sonra, şirket kar maksimizasyonu yetersiz kalmış ve yeni arayışlar içine girilmiştir. Değer felsefesi de tam burada meydana çıkıyor. Şirketin gelecek yıllardaki karını bugünden bilmek. Yani bugünkü değerinin maksimum kılınması amaçlanır. Bu anlam, bugünkü hisse senetlerini ifade ediyor. Şirket hisselerinin fiyatları arttığında, şirket değer kazanıyor. Burada denge mekanizmasını iyi kurmak ve sürekli gelişim alanı oluşturmak önemli. Sonuç olarak, oluşturulan gelişim alanlarından en yüksek seviyede kar elde etmeyi amaçlarlar.

Firma Değeri Arttığında Sonuçları Ne Olur?

Firma değerinin artması dolaylı olarak öz sermayenin artması sonucunu doğurur. Bu da firmanın varlıklarının cari değerinden, borçlarının cari değeri çıkartılarak elde edilir. Ayrıca belirttiğimiz gibi, hisse değeri artar. Amiyane tabirle kağıt değeri de diyebiliriz.

Değer Kavramı

Firma değer kavramları haricinde, değer kavramının önem kazanması ile birlikte farklı kavramlar da ortaya çıkmıştır. En çok kullanılan değer kavramlarına bir bakalım. Aşina olduğumuz kelimeleri de burada görebileceksiniz. Bu değerler de nominal değer, defter değeri, tasfiye değeri, işleyen tebessüm değeri, piyasa değeri ve teorik veya içsel değerler olarak ön plana çıkıyor. Burada en azından sık karşılaştığımız nominal değerin detayını belirtelim. Nominal değer, hisse senedinin üzerinde yazılan tutardır. Türkiye’de nominal değerin olması zorunlu kılınmıştır.

Değere Dayalı Yönetimin Avantaj ve Dezavantajları

Öncelikle avantajlarından bahsedelim. Firmanın iç ve dış çevresinde kullanılacak ortak kavramlar oluşturur, performans değerlendirilmesinde kullanılmasında araç rolü üstlenilmesi, firma değerinin artırılması adına sermaye tahsisi sağlar, firmada değer oluşturan ve oluşturmayan bir takım faaliyetlerin belirlenmesi ve buna en uygun kaynağın tahsis edilmesi. Dezavantajlarından bahsetmek gerekirse; yönetim yapısının karmaşıklığı dezavantajların başında gelir. Hesaplamaları ayrıntılıdır ve sürdürme maliyetleri yüksektir. Firmalar için kurulum maliyetleri de yüksek oluyor. Bu nedenlerden dolayı bazı firmalar bu iş için geri durmak zorunda kalıyor. Böylelikle değere göre yönetim felsefesi anlayışı teoride kalıyor.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu