Genel

Bibliyoterapi Nedir? Faydaları nelerdir?

Ruh sağlığı, insan yaşamında en az beden sağlığı kadar önemlidir. Ruh sağlığı, kişinin çevresiyle ve kendi benliğiyle anlamlı ilişkiler kurmasında ve kişinin ulaşılabilir hedefler doğrultusunda yaşamasında etkilidir.

Kişi kendisini huzursuz olarak tanımladığı, günlük rutinini olumsuz etkileyen bir ruh durumuna büründüğü veya kişi kendi benlik bütünlüğünde sıkıntı hissettiği, yaşamında anlam arayışına çıktığı zamanlarda profesyonel bir danışmandan yardım alması gerekmektedir. Bu yardım kapsamında danışmanın benimsediği terapi ekolü bağlamında bir terapi süreci başlar. Bibliyoterapi, tipik bir terapi sürecinde kullanılan tekniklerden biridir. Doğru zamanda danışanı doğru kitapla buluşturmak şeklinde özetlenebilir.

Bibliyoterapinin Faydaları

Kişi, o anki sıkıntısıyla ilgili okumalar yaparak bu sıkıntıların üstesinden gelme, onları çözüme kavuşturma konusunda kendisinde güç hisseder. Terapi uzun soluklu bir süreçtir ve bu süreçte danışanın yaşadığı problemle ilgili kendisini yalnız hissetmemesi çok önemlidir. Bibliyoterapi sayesinde yaptığı okumalarda kişi kendisiyle benzer problemleri yaşamış kişilerin öykülerine tanık olabilir. O problemi dünyada yaşayan tek kişinin sadece kendisi olmadığını bilmek kişiye iyi hissettirir. Aynı zamanda danışan romanlarda, hikayelerde, biyografilerde veya kısa metinlerde yer alan, onunla benzer sıkıntıları yaşamış kahramanların, o durumla mücadele ederken nelerden faydalandığını görür. Bu süreçte nelerin ona yardımcı olacağını veya nelerin engel olacağını, yaşanan tecrübeleri okuyarak öğrenir. Bibliyoterapi, problemlerin çözümünde yalnızca tek bir yolun olmadığını gösteren ufuk açıcı bir yöntemdir.

Kimler İçin Bibliyoterapi?

Bibliyoterapi genelde yetişkinler için tercih edilen bir yöntem olsa da çocuklukta ve ergenlikte de kullanılabilir. Çocukluk döneminde genelde oyun terapisiyle birlikte uygulanan bir yöntemdir. Yetişkinlik döneminde ise bibliyoterapiye yazma terapisi eşlik eder. Her yaş grubunun kendisine ait gelişim ödevleri vardır. Bibliyoterapi, bu gelişim ödevlerini gerçekleştirebilmek veya geçiş dönemlerini daha sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için sıkça tercih edilen bir yöntemdir.

Bibliyoterapi Aşamaları

​​​​​Bibliyoterapi süreci kabaca üç aşamadan oluşur. Birici aşama özdeşim kurma ve yansıtma aşamasıdır. Bu aşamada okuyucu metinde yer alan kişilerle kendisi arasında bağlantı kurmaya başlar. İkinci aşama arınma aşamasıdır. Bu aşamada ise kişi kendi problemlerine benzer problemleri okuması sonucunda kendi yaşadığı travmatik deneyimler meydana çıkar ve duygusal olarak boşalır. Bu süreçte kişide rahatlama söz konusudur. Son aşama ise iç görü ve bütünleşme aşamasıdır. Kişi bu süreçte sonucunda, keşfeder, sıkıntısını tam anlamıyla kabul eder ve çözüm yolları üretilmeye başlanır.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu