Genel

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Güneş yanıklarının oluşma nedeni güneşe çok fazla maruz kalınmasıdır. Yaz ayları içinde güneşin şiddetli bir şekilde yeryüzünü etkilemesi sonucunda insanlar güneş yanıklarına maruz kalırlar. Güneşten gelen zararlı ultroviyole ışınları ciddi şekilde yanıklar oluşmasına neden olur. Güneş yanıkları cilt üzerinde ciddi hasarlar meydana getirirler. Güneşin zararlı etkilerinden tam anlamıyla korunabilmek için güneş kremleri kullanılmalı ve güneş kremi sürmeden dışarı çıkılmamalıdır. Güneş yanıklarından korunmak için cilt rengine göre belirli ph seviyelerinde kremler kullanılmalıdır.

Güneş yanıklarına belli bir teşhis konulması için ciltte kızarıklar oluşması gerekmektedir. Yaz günlerinde denizden çıkıp güneş koruyucu gibi kremler kullanılmadıysa güneş yanığı görülme olasılığı çok yüksektir. Güneş yanıkları genellikle acılıdır. Bunun için hem ağrının şiddetini azaltmak için çeşitli tedavi yolları tercih edilir. Güneş yanıkları genelde insanlar üzerinde fiziksel şekilde problemler yaratır. Terlemeve yüksek derecede ateş gibi fiziksel problemler doğurabilir. Güneş yanıkları aynı zamanda mide bulantısına da neden olabilirler. Ayrıca hassas kişilerde baş dönmesi gibi bazı olumsuz problemlerde yaratabilir. Baş dönmesinin asıl nedenlerinden biri; vücudun su kaybetmesidir. Bu nedenle su ihtiyacının giderilmesi için bol bol su içilmelidir. Tedavisi oldukça güç olduğu için mutlaka bir doktordan yardım istenmelidir.

Güneş yanıklarını tedavi etmek için bazı farklı yöntemlerde kullanılabilir. Vücudunuzun sadece cilt bölgesinde sorun varsa doğal tedavi yöntemlerinden de faydalanmak mümkündür. Doğal şekilde güneş yanıklarını tedavi etmek için bol şekilde su içilmelidir. Yanan yerlere buz sürmek kesinlikle sakıncalıdır Fakat soğuk su tutulduğunda rahatlama hissi yaşanabilir. Yanık yerler için buzu beze sararak tedavi uygulamak ve direk temas ettirmemek daha iyi bir tedavi şekli olacaktır.

Yanma hissinin verdiği acıyı azaltmak için ağrı kesicilerden faydalanılabilir. Ağrı kesici kullanmak istiyorsanız; doktor tavsiyesi ile kullanmalısınız. Evde hazır bulunan ilaçlar yerine bir doktordan öneri almak daha iyi olacaktır.

Yanık olan yerlere nemlendirici krem sürülmesi en basit tedavi şeklidir Yanan yerler her zaman kuru ve büzüşmüş haldedir. Bu nemi yeniden sağlamak için mutlaka nemlendirici kullanılmalıdır. Nemlendirici yanan yerlerin kızarıklığını alır ve acısız bir şekilde süreci atlatmanızı sağlar.

Zeytinyağı güneş yanıklarını doğal bir şekilde tedavi eder. Özelliklede cildin yeniden onarılma sürecine faydalı etkileri vardır. Yanan yerlere hafif bir şekilde zeytinyağı sürmek yanan kısımları nemlendirir Ciltte doğal bir merhem görevi görerek yeniden onarılmasını sağlar.

Tıbbi merhamlerde güneş yanıklarının iyileşmesi için kullanılır. Doktorun önerdiği losyonlar deriyi yumuşatır ve hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Doktorunuzun önerdiği kremlerden faydalanarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Salatalık maskelerinden faydalanarak doğal tedavi yöntemleri geliştirebilirsiniz. Salatalık cilde son derece iyi gelmektedir. Yanma hissini azaltan salatalık maskesini istediğiniz zaman yanık yerlere sürebilirsiniz

Lavanta yağının ve siyah çayın yanıklara iyi geldiği bilinir. Soğuk halde olan çay yada lavanta yağı yanıklar için daha etkilidir.

Güneş yanığı meydana geldiğinde bilinçsiz davranışlar yanığın ileri boyutlara taşınmasına neden olabilir. Güneş yanığı olduğu anlaşıldığı an bilinçli davranmak ve yanığı daha da kötü hale getirecek hareketlerden uzak durmak gerekir. Güneş yanığı vücutta sadece kızarıklık şeklinde değil aynı zamanda kabarcıklar şeklinde de ortaya çıkar. Bu nedenle soyulmalar görülür. Kabarcıkların patlatılması ve acı halindeyken soyulması yanlış bir harekettir. Deri soyulmalara karşı son derece hassas olduğu için kendi kendine iyileşmesi beklenmelidir.

Alkollü ürünler güneş yanığı için son derece zararlıdır. İçinde alkol olan hiç bir ürün güneş yanıklarına sürülmemelidir. İçinde tamamen doğal maddeler barındıran ürünler daha sağlıklıdır. Ciddi yanıklarda halk arasında en fazla kullanılan tedavi şekillerinden biride; yoğurt sürmektir. Yoğurt sürmek aksine faydalı değil zararlıdır. Bunun için güneş yanıklarına yoğurt sürmek yerine başka tedavi şekilleri uygulanmalıdır.

Güneş yanıklarına hiç bir doktor tarafından önerilmeyen kulaktan dolma bilgilerle edinilen tedavi yöntemlerini uygulamak çok sakıncalıdır. Aspirin eriterek yanık bölgeye uygulamak da tavsiye edilmeyen tedavi şekillerindendir. Aspirin içindeki maddeler yanığın iyileşmesine hiç bir fayda sağlamayacağı gibi aksine yanığı daha kötü hale getirebilir.

Güneş yanığına maruz kalan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biride; yanık oluştuğu zaman yeniden güneşe çıkmamaktır. Yanık oluştuğunda yeniden güneşe çıkarsanız, geri dönüşü olmayan yanıklar edinebilirsiniz. Cildinizde yanma, kaşıntı ve aşırı şekilde kızarıklık meydana gelmişse bir daha güneşe çıkmamalı ve kremlerle yanık bölgeyi iyileştirme yoluna gitmelisiniz.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu