Araba Haberleri

Dinamik Denge Desteği (DSA) Nedir? Nasıl Çalışır?

Dynamic Stability Assistance, otomotiv sektöründeki Volvo’nun mühendisleri tarafından 1985’li dönemlerde geliştirilmiştir. Türkçede (DSA) Dinamik Denge Desteği anlamına gelen bu sistem günümüzde çok az otomobilde kullanılıyor.

DSA’nın Çalışma Prensibi ve Yararı

DSA sisteminin çalışma prensibi antipatinaj sistemine çok benzerlik gösterir. İlk üretiminin gerçekleştirildiği senelerde, antipatinaj sistemi ile beraber kullanılmıştır. Ancak çalışma prensibi olarak ikisinin arasında bir takım farklılıklar vardır. ASR yani antipatinaj sistemi, yalnızca otomobilin kalkışında anında ve vites aralarında devreye girer. Olası bir patinaj halinde, yakıt valfine müdahale ederek patinajın engellenmesini sağlar. Arabanın motoru çalıştığı müddet boyunca dinamik denge desteği faaliyetine devam eder ve kontak kapatılana dek kaç kilometre hızla gidilirse gidilsin yolculara ve sürücüsüne güvenilir bir sürüş olanağı sağlamaktadır.

DSA’nın Kullanım Şekli

Bir otomobilin tüm tekerleri normal koşullarda aynı hızda döner. Ama tekerleklerden biri çamur, kar yağmur ya da farklı nedenlerden olayı olumsuz bir biçimde etkilenerek diğerlerine nazaran daha hızlı dönmeye başladığı takdirde, bu durum ABS sensörleri tarafından algılanır ve DSA’nın beyin merkezine mesaj iletilir. Sistem bu mesajı aldıktan sonra; otomobilin torkunu düşürmek adına yakıt valfine müdahalede bulunur. Aslında detaylarına inerek anlatılan bu olaylar, sadece saniyenin 20 binde birine dek enstantane bir süreç içerisinde oluşur. Gösterge panelinde yanan uyarı ışığı dışında sürücü bu işlemleri hissedemez. Bu sistem, otomobil içindekilere güvenlik sağlamasından ziyade otomobil lastiklerinin daha geç yıpranmasına ve yakıt konusunda tasarruf edilmesine büyük ölçüde katkı sağlar.

DSC (Dynamic Stabilitity Control System) Dinamik Denge Kontrolü Sistemi

DSC sistemi, BMW aracılığıyla geliştirilmiştir. BMW’nin piyasaya sürdüğü otomobiller, genellikle arkadan itişli olarak üretilir. Bu sistemin otomobillere ve otomobil sürücülerine yan etkisi vardır. Virajlarda ansızın yapılan hareketlerin neticesinde savrulma tehlikesini artıran etkisi vardır. DSC sistemi, bu olumsuz durumlara tedbir alabilmek adına geliştirilmiştir. DSC sisteminin sahip olduğu fonksiyonlar DSA sistemiyle çok benzerlik gösterir. Otomobil tekerleklerinin hızı ABS sensörlerinin desteğiyle DSC sisteminde devamlı olarak kontrol edilir. Böylece ivmelenme ve viraj alırken tam anlamıyla güvenlik temin eder. DSA sistemi gibi oldukça sessiz bir şekilde faaliyetini sürdürür.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu