Araba Haberleri

Çelik Jant, Alüminyum Alaşımlı Jant Farkı Nedir ve Hangisi Daha İyidir?

Çelik jantın alüminyum alaşımlı janttan birçok farkı vardır. İlk olarak sağlamlık farkı vardır. Çelik alüminyum alaşımından 20 kat daha sağlam bir malzemedir.

Bu yüzden çelik jant, alüminyum alaşımından oluşan janttan 20 kat daha uzun kullanılabilir. Çelik 3000 derecede erirken, alüminyum alaşımı sadece 1520 derecede erir. Yani çelik daha katı bir maddedir.

Dünyadaki en güçlü üçüncü maddedir. Bu yüzden demir keserken bile çelik kullanılır. Tabi bu çelik jantın tamamen alüminyum alaşımından oluşan janttan sağlam olduğunu göstermez. Çünkü alüminyum jantın alaşımın da bulunan malzemenin türünü bilmek gerekir. Eğer çelik kullanıldıysa yine daha az sağlamdır. Fakat kobalt gibi katı maddeler kullanıldıysa, alüminyum alaşımlı jant daha sağlam ve iyidir.

Neden En Çok Alüminyum Alaşımlı Jantlar Tercih Edilir?

Dünyada en çok kullanılan jant türü alüminyum alaşımlı olanlardır. Çünkü alaşımlı alüminyum jantlar, diğer çelik ve demirden yapılan jantlara göre beş kat daha hafiftir. Buda aracın hızlı gitmesine ve motorun daha az yakıt harcamasına sebep olur. Eğer alüminyum alaşımın da kullanılan malzemenin kalitesi sağlam ise çok dayanıklı da olabilir. Daha çabuk şekil alınabildiği için kaza anında kopması veya lastiğe zarar vermesi mümkün değildir. İçerisinde her hangi bir şamrel lastiği bulunmaz. Sadece en dış kısma bir adet lastik takılması yeterlidir.

Alüminyum Alaşımlı Jantın Kullanılma Ömrü

Her jantın bir kullanılma süresi vardır. Eğer bu kullanılma süresi aşılırsa jantın performansı %50 düşer. Bu aracın kullanılma alanına göre değişir. Normal hafif bir aile aracının alüminyum jantı on veya on beş yıl kadar gidebilir. Fakat ağır araçlarda bu süre daha kısadır.

Jantlarda Kullanılan Malzemeler

Bu günlerde jantlar üretilirken sadece saf maddeler katılmaz. Yani çelik bir jant sadece çelikten üretilmez. İçine bor gibi sağlam maddelerde katılır. Bunu gibi jantlar da onlarca malzeme karıştırılabilir. Böylece jantın daha uzun ömürlü olması planlanır.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu