Araba Haberleri

Araçta Beyni ECU nedir? ECU’nun Görevi Nedir?

ECU (Engine Control Unit) Elektronik Kontrol Ünitesi, halk dilindeki tabiriyle aracın beynidir. Araçlarda bulunan kasetçaların boyutlarında olan bu cihaz, tam anlamıyla araca ait bütün bilgileri analiz eden bir beyin görevini görür.

ECU’nun Fonksiyonları Nelerdir?

ECU, araca ait tüm motor kontrollerinden ve gerekli diğer kontrollerden sorumludur. Aracın çeşitli bölümlerinde bulunan sensörlere ait verileri toplar, bu verileri işler ve sürücüye aktarır. Tabi, tek yaptığı şey bu verileri sürücüye aktarmak değildir. Sensörlerden gelen verileri toplar analiz eder ve aracı yönlendirir.

Araçta, gaz kelebeği sensörü, yakıt sensörü, hava sensörü, sıcaklık sensörü, soğutma suyu sensörü, hız sensörü, yağ sensörü gibi sensörler bulunmaktadır.

ECU Nasıl Çalışır?

Aracın fren yapmasını sağlayan ABS (Automatic Break System), şoförün fren pedalına basmasıyla devreye girer. Aracın tekerleğinde bulunan devir sensörleri, aracın hızını ölçen sensörlerdir. Fren pedalına basıldığı anda bu sensörlerden aldığı bilgiyle aracın hızına göre frenlerin bağlı olduğu merkeze ve kaliperlere aralıklarla hidrolik pompalanmasını emreder. Bunun nedeni ise, aracın tekerleklerini birden kilitlemek yerine, aralıklarla giden hidrolik sayesinde tekerleği yavaşlatmaktır. Bu sayede oluşabilecek kazaların da önüne geçilmiş olur.

Diğer bir sensör olan ve artık pek çok araçta bulunan yağmur sensörleri sayesinde, şoförlerin elini direksiyondan kaldırmadan silecekleri çalıştırması sağlanmaktadır. Ön camda bulunan sensörler, yağmurun ön cama gelmesi üzerine hem yağışın miktarını hem de zaman aralığını ECU’ya bildirir, bu sayede silecekler şoförün talimatı olmadan çalışmaya başlar.

ECU’nun Aracın Gücü İle İlgili Fonksiyonu Var Mıdır?

ECU, aynı zamanda aracın motor gücünün, yani aracın kaç beygir güç üreteceğinin de talimatını verir. Bu talimat ile yakıt ve hava karışımının oranının ne olacağı hesaplanır ve araca o oranda güç verilir. ECU’da yapılabilen yazılımsal değişiklikler ile birlikte aracın beygir gücü ve bu güce bağlı olan kuvvet, değiştirilebilmektedir.

ECU, yani aracın beynini üretebilen fazla firma yoktur. Bunlardan bazıları; Bosch, Siemens, Denso, Marelli, Temic, Lucas, Hitaci, Sagem ve Delphidir.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu