Genel

Yazılım Dünyasında Dinamik Test Ne Zaman Yapılır?

Yazılım geliştirme aşamasında istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bazı hataların tespiti mümkünken bazılarını tespit etmek oldukça güçtür.

Yazılım açısından dezavantaj oluşturan bu tür durumların ortadan kaldırılması için bazı yazılım testleri yapılmaktadır. Yapılan bu testlerin amacı; sorunsuz, kaliteli yazılımlar geliştirmeyi sağlayıp maliyetten ve zamandan tasarruf sağlamaktır. Bazı alanlarda ise bu testlerin yapılmaması insan hayatını tehlikeye atmak gibi büyük sorunlar doğurmaktadır. Örneğin; askeri alanda kullanılmak üzere geliştirilen bir yazılımda eksiklik olması söz konusu olmamaktadır.

Yazılımlar geliştirilirken ilk olarak analiz aşaması için ihtiyaçlar tespit edilir. Bu adımdan sonra yazılımın tasarım aşamasına geçilir. Daha sonra ise test hazırlık aşaması, dinamik testlerin uygulandığı aşama, yazılımın istenen kriterleri sağlayıp sağlamadığının tespit edilmesi ve son olarak ürünün son hali oluştuğu aşama.

Dinamik Testlerin Yapıldığı Aşama

Bu aşamaya geçmek için; ihtiyaçların belirlendiği analiz aşaması ile tasarım aşamasının tamamlanması, olası risk durumlarının tespit edilmesi ve bunlara göre uygulanacak dinamik testlerin belirlenmesi, testin hangi kriterlere göre sonlandırılacağının tespit edilmesi ve dinamik testleri uygulamak için test planı oluşturmak gerekir.

Dinamik testler, yazılım geliştirme sürecinin sonlarına doğru yapılır.

Unit Testing: Dinamik testlerin uygulanması sürecinin ilk basamağını oluşturur. Hataların erkenden tespit edilip kaldırılmasını sağlar.

Integration Testing: Uygulamalardaki yapıların birbirleriyle uyumlarını tespit etmeye yarar.

Regression Testing: Uygulamada yapılan değişikliklerden sonra tekrar test edilmesidir.

Performance Testing: Bir sistem ağır koşullar altında olduğunda yapılır. Yani sisteme fazla yüklenme yapılması, karmaşık işlemlerin yapılması gibi durumlarda kullanılır.

User Acceptance Testing: Son aşamada uygulamanın, müşteri tarafından kabul edilmeden önce, istenen özellikte olup olmadığının test edilmesidir.

White Box Testing: Kaynak ve derlenmiş kodların hepsi test edilir.

Black Box Testing: Sadece derlenmiş kodlar test edilir.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu