Araba Haberleri

Senkromeç Arızası ve Senkromeç Ne İşe Yarar?

Senkromeç bir vites attırma sistemidir. Eski sistemden farklı olarak daha kolay attırılır ve bozulma riski de eski sisteme nazaran daha azdır.

Böylece özellikle otomatik vites araçlarda ve ağır yük taşıyan araçlarda daha az arızalara sebebiyet verir. Bu günlerde çoğu araçta(2000 model ve üstü) bu sistem kullanılıyor. Vites bozulması, çoğunlukla zamansız vites attırırken dişlilerin sürtünmesiyle gerçekleşir. Bu sistem sayesinde sürtünme en aza indirgenerek bozulmaların ve Senkromeç arızalarının önüne geçiliyor.

​​​​​​​Senkromeç Sisteminin Çalışma Şekli

​​​​​​​Senkromeç sistemin çalışma prensibi aslında çok basittir. ​​​​​​​Senkromeç sisteminin içinde on tane dişli bulunur. Bu dişliler hızlı gelen performansı birbirine aktararak azaltır. Bu sayede dişliler arasındaki sürtünme azalmış olur. ​​​​​​​Senkromeç sistemi sayesinde de vites freni diye bir kuram ortaya atıldı. Vites freni, anide vitesin ileri giderken ters yöne takılmasıyla olur. Vites aniden ters yöne takılınca haliyle dişliler düzlenmiş olur. Buda aracın fren yapması ve durması anlamına geliyor. Fakat dişliler bozulduğu için daha büyük sorunlar çıkabilir.

​​​​​​​Senkromeç Sistemi Eski Model Araçlara Sonradan Takılabilir Mi?

​​​​​​​Senkromeç sistemi sadece fabrika tarafından takılabilir. Eski model araçlara hiçbir şekilde ​​​​​​​Senkromeç sistemi takılmaz. Bu sistemin eski model araçlara takılabilmesi için şanzıman ve tüm vites parçalarının yuvası ve kendisi değiştirilmelidir. Aksi halde bu sistem zaten çalışmayacaktır. Bu sistem eğer bozulursa sadece belli tamirciler, yetkili servisler ve fabrika tamircileri onarabilir. Fakat yenisi takılması gerekirse, sadece fabrikadan sipariş edilerek takılır.

​​​​​​​Senkromeç Sisteminin Fiyatı?

​​​​​​​Senkromeç sisteminin fiyatı her araçta ve modelde farklılık gösterir. Bir uzun yol aracında(kamyon, kamyonet) bu sistem daha karmaşık olduğu için, tabi ki de daha da pahalı olacaktır. Uzun yol araçlarında bu sistem bin Türk lirasından başlayarak kaliteye ve modele göre beş bin Türk lirasına kadar çıkabiliyor. Fakat küçük aile ve binek araçlarında bu durum daha da farklıdır. Küçük araçların sadece beş veya altı vitesi olduğu için daha az karmaşıktır. Bu yüzden bunun fiyatı, yedi yüz Türk lirasını geçmeyecektir.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu