Araba Haberleri

İntercooler Nedir, İntercooler Hortumu Patlarsa Ne Olur?

İntercooler, aracın hararet yapmasını engelleyen bir soğutma sistemidir. Aracın çabuk ısınan bölgelerini soğutmaya çalışır. Radyatör ile aynı görevi yapar.

Soğuk suyu motorun etrafında dolandırarak soğumasına yardımcı olur. Radyatör soğutma sisteminin hemen yanında bulunur. Radyatöre benzeyen bu sistemin iki farklı çalışma prensibi vardır. Bunlardan ilki hava ile soğutmaktır. Motorun içinde bir hava akımı oluşturarak soğumasına ve hararet yapmamasını sağlar. İkinci çalışma prensibi ise su ile soğutmaktır. Suyu aracın çabuk ısınan bölgelerde dolaştırması ile soğumasını sağlar.

İntercooler Hortumunun Çalışma Prensibi

İntercooler, aracın motorunu ve önemli aksamlarını soğutur. Fakat bunu yaparken hortumlardan faydalanır. Hortumlar, aracın motorunun ve önemli aksamlarının etrafında dolaştırılır. Hortumun içindeki su, sıcak yere temas ettiğinde soğutma işlemi başlamış demektir. Bu hortumlar yeterince kaliteli olmalıdır. Sonuçta su bitebilir. Bu yüzden hortum ısınıp patlayabilir. İşte tam da bunun için bu hortumlar çelik-kalın lastik alışımından yapılır. Kolay kolay patlamaz. Patlaması durumunda da hava soğutma işlemi devreye girer. Fakat bu soğutma yöntemi, suyla soğutma yönteminden daha az etkilidir. Bu yüzden aracın motoru sürekli hararet yapar. Bu hortumun kısa sürede değiştirilmesi gerekir.

İntercooler Bakımının Yapılması

İntercooler bakımın sürekli yapılması gereken bir sistemdir. Eğer yapılmazsa bir kaç yıl içinde bu sistem işlevini yitirecektir. Özellikle yeni çıkan araçlarda( 2015 model ve üstü araçlarda) kullanılan bir sistemdir. Bu yüzden sürekli yetkili servisler tarafından kontrol edilir. Bakımları sürekli olarak yapılmazsa hortumları ve hava basınç dengeleyicisi bozulabilir. Bu yüzden soğutulması gereken motor ve önemli aksamlar soğutulamaz. Buda kısa ve uzun vadede aracın işlevini yitireceğinin habercisidir.

İntercooler Bulunan Araçlar

Bu sistem çoğunlukla 2015 model ve üstündeki modellerde bulunan bir sistemdir. Yani böyle bir aracın kesinlikle yetkili servisi vardır. Sürücünün yapması gereken tek şey aracını aylık bakımlara götürmesidir. Bu sistem her araçta farklılık gösterir. Bazı araçlarda hiç yokken bazılarında birden fazla olabilir. Bu aracın türüne göre değişkenlik gösterir.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu