Araba Haberleri

Aks Körüğü Yırtılması, Aks Arızası, Aks Kafası Kopması Nedir?

Aks, otomobil ve otomotiv sektöründe devrim niteliğinde bir teknolojidir. Bunun birçok nedeni vardır. Bunlardan ilki, eskiden araçların direksiyonlarının çok zor dönmesidir.

Araçların yavaş gitmesi de bu mekanizmanın olmayışından kaynaklanıyordu. Aks bir tür güç artırıcıdır. Fakat bazı kaynaklarda güç yönlendirici olarak tanıtılır. Bu tanımda doğrudur.

Aksın Hayattaki Faydaları

Yalnız, eskiden bu mekanizma sistemi olmadığı için, otomobillerin yavaş gitmesine ve direksiyonların zor dönmesine neden oluyordu. Bu mekanizmanın görevi, motordaki gücün dişliler sayesinde direksiyon ve tekerleklere iletmesidir. Bu sayede aracın tekerlekleri ve aracın direksiyonu kolay dönmektedir. Çünkü dişliler direksiyona ve aracın tekerleklerine ekstra güç vermektedir. Bu sistem ne kadar güçlü olursa, aracın çekişi o kadar artıyor. Tabi ki motorunda güçlü olması gerekir. Sadece dişliler ile bu güç karşılanamaz. Ask körüğü, dişlilerin bulunduğu kısmı kaplayan korumadır. Bu koruma yırtıldığında uzun vadede birçok sorun çıkarabilir. Aksın arızalanmasına neden olabilir. En mantıklı hareket, aracın sahibi parçanın dağılmadan değiştirilmesini sağlamaktır. Aks arızaları çoğunlukla bu nedenle oluşmaktadır.

Aks Alternatif Mekanizmalar

Aksın kafası koparsa eğer çok masraf çıkar. Çünkü aks tek parçadan oluşan bir mekanizmadır. Bu parçanın kırılması tüm mekanizmanın değiştirilmesini zorunlu kılar. Parçalar ayrı ayrı satın alınamaz. Tüm parçalar tek kutu içerisinde satın alınabilir. Çünkü bu parçanın yapımcıları ve mühendisleri böylece ekstre bir para kazanmaktadır. Bu teknoloji daha da geliştirilerek yeni bir sistem daha çıkartıldı. Bu sitem elli yıldır yapılıyor. Bunun ismi ise hidrolik yağ basınçlı güç mekanizması denilir. Farklı kaynaklarda hidrolik basınç olarak da bilinir.

Bu sistem akstan yirmi kat daha güçlüdür. Bu yüzden binlerce tonluk malzemeler kaldırılabiliyor. Otomotiv ve otomobil sektöründe birçok parçaya önem verilir. Bu parçalar aracın yürümesini tedarik eden önemli birkaç parçadan biridir. Eğer bu parçalardan birisi zarar görür veya kullanılamaz duruma gelirse, araç artık kullanılabilir durumda olmaz. Halk deyimiyle araç yürüyen değildir. Buda aracın fiyatını düşürür.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu