Araba Haberleri

4WD, AWD ve 4WS Sistemleri Nelerdir?

4WD, AWD ve 4WS sistemleri farklı fonksiyon ve opsiyonlara sahip olmalarına rağmen sıklıkla birbirlerine karıştırılan araçlardaki çekiş sistemleri olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sistemlerin özelliklerinin bilinmesi yeni araç alacak olanlar için büyük kolaylık sağlıyor.

4WD Sistemi Nedir?

İngilizce “four wheel drive (dört terlemekten çekiş)” kelimelerinin oluşturduğu 4WD sistemi bize araçların dört çeker özelliğine sahip olduğunu söylüyor. Ayrıca 4WD sistemine sahip araçlar 4X4 olarak da biliniyor. İlk kez 1905 yılında kullanılmaya başlanmasıyla beraber 1970 yılında Subaru tarafından seri üretime geçiriliyor. 4WD sistemi sürücünün isteğine göre devreye giren part time dört çeker sistemler ve otomatik olarak sisteme giren veya daima sistemde olan full time dört çeker sistemi olarak ikiye ayrılıyor.

Ayrıca 4WD sistemleri manuel, yarı otomatik ve tam otomatik sistemler olarak da üçe ayrılıyor. Manuel dört çeker sistemi; özellikle yokuşlarda veya kaygan zeminlerde araçların daha iyi çekişine yardımcı oluyor. Dört çekerli araçların ön ve arkasında iki diferansiyel bulunuyor. Sürücü 4WD sistemini devreye sokmadığında da arka diferansiyel hareket halindedir.

Sürücünün istegi doğrultusunda takviye vitesi ile harekete geçen ön diferansiyel motor gücünün yarı yarıya paylaşılmasını sağlıyor. Tam otomatik dört çeker sistemi; takviye vitesi bulunmayan bu sistemde 4WD sistemleri daima devrededir. Yarı otomatik dört çeker sistemi ise; yol şartlarına göre kendisini ayarlayabilmesi yönüyle tam otomatik dört çeker sisteminden daha avantajlı olduğu söylenebilir. Bu sistem hem sürücünün kendi isteği doğrultusunda harekete geçerken hem de yol durumuna göre otomatik olarak devreye girebiliyor.

AWD Sistemi Nedir?

İngilizce “all wheel drive (tüm tekerleklerden çekiş)” kelimesinden gelen AWD sistemi iki tekerlikli araçlarda bulunup aracı dört çekere taşıyan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Aracın zorlandığı durumlarda devreye giren AWD sistemi elektronik bir sistemdir. Muhtemel bir zorlanma durumunda ön aks milinde kaybedilen gücün %90’ını dahi arka aks miline aktarabilen AWD sistemi bu yönüyle aynı zorlanma durumunda motor gücünü ön ve arka aks miline eşit miktarda dağıtan 4WD sisteminden ayrılıyor.

4VS Sistemi Nedir?

İngilizce “ four wheel steering(dört tekerlekten direksiyon)” kelimelerinden oluşan 4VS Sistemi aracın dört tekerlekten yönlendirilmesini sağlıyor. 4VS sisteminin 4WD sistemi veya AWD Sistemi gibi motor gücü ya da motor gücünün aktarılmasıyla bir alakası yoktur. Bu sistem aracın sürüşünün güvenli ve kolay bir şekilde olmasını sağlıyor. Gelişen güvenlik teknolojileri 4VS sisteminin kullanılmasını engelleyerek arka planda kalmasına sebep olmuştur. Sadece kolaylık sağlaması için kepçe ve grayderlerde kullanılıyor.

Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberlerini yakından takip ediyorum. Ayrıca gelen her sorulara cevap vermeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu