Bilim ve Teknoloji

Monitörüm Kaç Hz Olmalı?

Eğer FPS ile Hz’in birbiriyle olan bağlantısını duymuşsanız kafanız karışmış olabilir. Bu sebepten dolayı bu yazıdaysanız şanslınız çünkü kafanızdaki soru işaretlerini elimizden geldiğince silmeye çalışacağız ve sizin için uygun olan monitörden bahsedeceğiz.

FPS Nedir?

Öncelikle FPS iki şeyin kısaltmasıdır, birincisi  bir oyun türü olan “first person shooter”, tabii ki bizim konumuz bu değil ama kafa karışıklığı olmasın diye aradan çıkartalım. İkincisi ise bizim de konumuz olan “frames per second”, yani “saniye başı kare sayısı”. FPS oyun oynarken, ya da grafik işlemi olurken monitörünüze gelen maksimum kare sayısıdır. Bunu bir açıdan flipbook dediğimiz birçok resimden oluşan ve sayfalar hızlıca değiştirildiğinde sanki bir video gibi görünmesine benzetebiliriz. Yani bu da demek oluyor ki, ne kadar fazla kare sayısı, o kadar akıcı bir görüntü.

Hz mi Önemli FPS mi?

Bu soru aslında yanlış sorulmuş bir soru. Şöyle anlatalım, yeterli fps olmadığı sürece monitörünüzün kaç Hz olduğu neredeyse hiç önemli değil. Diyelim ki bir oyun oynuyorsunuz monitörünüzün desteklediği maksimum ekran yenileme hızı 240 Hz olsun, eğer monitörünüzden tam olarak faydalanmak istiyorsanız oyunda aldığınız kare sayısı minimum 240 FPS olmalı. Eğer 240’ın altında olursa çok büyük kayıplar yaşamazsanız ama dediğimiz gibi 240 Hz bir monitör gereksiz bir seçim olacaktır. Şimdi bir de tam tersi şeklinde düşünelim, diyelim ki aldığınız kare sayısı 300 FPS ve monitörünüz 60 Hz’de çalışıyor, bu şartlar altında da maalesef bilgisayarınız verdiği bu hıza monitörünüz yetişemeyecektir.

Bu konu özellikle kendi kafanızda soru işaretleri varsa biraz karışık olabiliyor, eğer kendi örneklerinizle soru sormak istiyorsanız yorumlarda çekinmeden belirtebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu