Nasıl e-kitap yazılır? İşte sizi gaza getirecek püf noktalar

E-kitap yazmak son zamanlarda oldukça yaygınlaştı fakat nasıl yazılacağı konusunda herkes kararsız. Bu rehberin sonunda nasıl e-kitap yazılır sorunuza yanıt almış bir şekilde hazır olacaksınız.
E-kitap yazmak hızlı, kolay ve potansiyel olarak daha kârlı bir iştir. Dağıtımcı firma ortadan kalktığı için kitap yazmak bu yöntemle daha basit bir hâl alırken, herkesin de kendi kitabını yazmasına olanak tanımaktadır. İşte e-kitap yazmak için dört ana sebep:
- Kâr için satın
Birçok insan sadece e-kitap satışı gerçekleştirerek ciddi paralar kazanıyor. Eğer sizin de böyle bir planınız varsa, e-kitabınızdan iyi bir pazarlamayla güzel paralar kazanabilirsiniz.
- Hediye edebilirsiniz
Sadece bir konuda uzmanlığınızı kanıtlamak veya sevdiğiniz insanlara güzel bir hediye olarak kullanmak için de e-kitap yazabilirsiniz.
- Kitlelere hitap edin
En güzel yanlarından birisi de tabii kitabın sizin adınızla yayınlanmış olması. Geneleksel yayıncılık epey zor bir metod olduğu için, dijital yollarla bir e-kitap çıkarabilirsiniz. Sizin de artık kendi adınızla yayınladığınız bir kitabınız olabilir.
- Dijital kitap pazarına girin
Geçtiğimiz yıllarda Amazon.com ve BN.com gibi önemli sitelerde dijital kitap satışları normal satışları geride bıraktı ve belki sizin için de bu pazara girme zamanı gelmiştir.
Aslında kolay kısım ‘yazmak’
Yazım ve yayın konusunda daha kolay gibi durabilir fakat aslında e-kitap işi de o kadar basit değil. Aslına bakarsanız kitabı yazmaktan çok pazarlamasını yapmak daha zor. Bunun için kitabınızın yayınında kullanabileceğiniz başarılı ve güvenilir bir platforma ihtiyaç duyabilirsiniz. Kitabınızı bitirdikten sonra aynı zamanda pazarlama kısmına da iyi vakit ayırmanız gerekiyor.
Aynı zamanda satışa sunduktan sonra kitabınızın pazarlaması için iyi ilişkiler de kurmanız gerekiyor. Bu yüzden sosyal medyayı aktif kullanmalı, yorumlara açık olmalı ve fikir almalısınız.
Kitabın konusu ne olacak?
Eğer yazacağınız e-kitap kurgu yani roman olmayacaksa, şunlardan bir ya da birkaçını mutlaka uygulayın:
* Bir problemi çözün. Kitabınız ‘yardımcı’ özellikler taşımalı. ‘Nasıl yapılır’ tarzı konular e-kitaplar için harika konular. Bunlardan birini bulup içini doldurabilirsiniz. Bu dolduracağınız alanın çok büyük olmasına da gerek yok. Tek gerekli olan, bu konuda meraklı insanlar olması.
* Bir korkuya yönelin.İnsanların pek çok korkus uvar ve görüyoruz ki bu korkulara yönelip çözüm arayan e-kitaplar iyi satış rakamları yakalıyor. Örneğin, ‘İnsanlar benim hakkımda ne düşünüyor?’, ‘Eşim kanser olursa ne yaparım?’, ‘Param bitince ne yapacağım?’, ‘Ölürsem ne olacak?’ gibi sorular sorup bunlara yanıt arayabilirsiniz.
* Bir merakı giderin.İnsanlar doğası gereği her şeyi merak eder ve siz de e-kitabınızda bunlardan birini seçebilirsiniz. Merak edilen konuları seçin ve bunlara yanıt arayın.
Tutkulu olduğunuz bir konu seçin
Elbette kitabınızı yazarken sadece satışlara odaklı, alelade bir konudan da kaçının. Dolayısıyla ilginizin olduğu, sevdiğiniz bir konu seçmeye özen gösterin. Üstelik kitabınız çıktıktan sonra insanlar size sorular da yöneltecek ve bunlara yanıt vermeniz gerekeceğini düşünün.
Tabii diğer yandan ilgi de yetmiyor ve aynı zamanda e-kitabınızda bilgili olduğunuz bir konu seçmeniz gerekiyor. En çok bilgili olduğunuz alan ne? Hangi konularda çalışma yapabilecek kapasitedesiniz? Kitabınızda bunlar hakkında bilgi verebilirsiniz.
Hedef kitlenizi seçin
E-kitap yazmadan önce potansiyel okuyucu kitlenizi de belirlemeli ve şu sorulara yanıt verebilmelisiniz:
– Kim okumak isteyecek?
– Tamamlandığında, kimler kitabımı pazarlayacak?
– Neyi öğrenmek isteyecekler?
– Kitabımın içeriği okuyucu için yeterli olacak mı?
– Kitabıma para ödeyecekler mi?
İnsanların ücretsiz edinemeyeceği bir şey üretin
Eğer kitabınızı ücretli satacaksanız, buna değmesini sağlayın ve insanların ücretsiz bulamayacağı konuları yazın. Birçok kitap konusuna internet üzerinden kolayca erişmek mümkünken, sizin eserinizde tekrar edici bilgiler yer almasın ve insanları cezbetsin.
E-kitap hangi programla yazılır?
Doğru yazılımları kullanmak da önemli. Hem Mac, hem de Windows işletim sistemlerinde Scivener programlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca ücretsiz yazılımlar olarak Google Drive ve Libre Office de güzel seçenekler.
Kitabınız akıcı ve düzgün olmalı
Açıkçası, eğer Türkçe’ye yeterince hakim değilseniz ve akıcı bir dille yazı yazamıyorsanız e-kitapta başarılı olmanız mümkün değil. Kötü bir dille, bölümlere ayrılmadan ve noktalama işaretlerine uyulmadan yazılmış bir kitap okunmayacaktır. Dolayısıyla mutlaka e-kitap yazmak istiyorsanız önce bu alandaki yeterliliklerinizi gözden geçirin.
Ve son olarak da, ortada sizi engelleyen tüm etkenleri kaldırın ve yazdığınız vakit aralığında, sadece sıradaki kitabınıza adapte olun.